20.06.2024.

19:36

Foto: Reuters

Planeta

Kritično! Šta ovo čeka Putina i Kima?! Stiže brz i odlučan odgovor, neprijatelji neće sedeti skrštenih ruku!

Predsednik Rusije Vladimir Putin boravio je dan ranije u državnoj poseti DNRK, a kao rezultat pregovora, strane su zaključile Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu.

Kako navodi Ministarstvo, južnokorejska vlada je "pomno pratila" Putinov put u Pjongjang i sve događaje koji su mu prethodili.

- Žalimo što su, uprkos ponovljenim upozorenjima međunarodne zajednice, uključujući Južnu Koreju, Rusija i Severna Koreja potpisale Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i otvoreno pominjale vojnu i tehničku saradnju, što se smatra direktnim kršenjem rezolucija Saveta bezbednosti UN - kazao je na brifingu portparol MSP-a Lim Su Seok.

On je napomenuo da će Seul raditi sa saveznicima i prijateljskim zemljama u međunarodnoj zajednici da odgovori "strogo i odlučno" na sve akcije koje ugrožavaju bezbednost Južne Koreje ili podrivaju mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu.

- Vlada sprovodi sveobuhvatnu analizu i procenu rezultata posete. Posle detaljne analize i procene, preduzećemo neophodne mere - naveo je portparol južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova i dodao da će "stav Seula biti saopšten nakon analizirajući ceo tekst ugovora".

Iz teksta Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i DNRK proizilazi da razvoj saradnje ovih zemalja doprinosi obezbeđivanju mira, regionalne i globalne bezbednosti i stabilnosti Moskva i Pjongjang potvrđuju svoju privrženost ciljevima i principima Povelje UN.