20.06.2024.

13:39

Foto: youtube

Planeta

Televizijsko obraćanje koje ledi krv u žilama! Sprema se udar na Kipar?!

- U slučaju da Nikozija obezbedi Izraelu svoju infrastrukturu za odbranu od naših intervencija, mi ćemo kiparsku vladu smatrati sastavnim delom našeg rata i u skladu s tim ćemo se i pozicionirati - rekao je Nasralah, ističući da će njihovi borci nastaviti da se obračun sa "cionističkim snagama svim raspoloživim sredstvima" i da će se "oglušiti na bilo kakva pravila ako dođe do eskalacije šireg regionalnog sukoba".

Pretnju je prokomentarisao i kiparski predsednik Nikos Hristodulides.

- Ostajemo posvećeni tome da budemo deo rešenja, a ne deo novog problema. Međutim, oduvek smo bili ponosni na činjenicu da Bliskom istoku nudimo humanitarni koridor kroz našu teritoriju, koji je vremenom postao simbol naše posvećenosti miru i stabilnosti u celom regionu - rekao je on tokom govora na lokalnom univerzitetu u Nikoziji.

Kipar se nalazi 250 kilometara vazdušnom linijom od libanske obale, zbog čega je poslednjih godina jačao bilateralnu odbrambenu saradnju sa Izraelom, u okviru koje često održavaju zajedničke vojne vežbe na Mediteranu. Kiparsko-izraelska odbrambena saradnja je poboljšana dobrim delom zbog militanata u Libanu naoružanih do zuba iranskim oružjem. 

Hezbolah važi za jednog od najnaoružanijih nedržavnih aktera na svetu, u čijem se arsenalu nalaze sofisticirane rakete kratkog, srednjeg i dugog dometa, dronovi, oklopna vozila, tenkovi itd.