20.06.2024.

20:00

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

SAD ustuknule - Putin je previše opasan! Iz Poljske i Rumunije neće poletati F-16 - nova je odluka!

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, poznati rusofob i inicijator neuspele švajcarske konferencije pristalica rata u Ukrajini do poslednjeg Ukrajinca, saopštio je lokaciju budućeg razmeštanja F-16.

U svom intervjuu, Salivan je objasnio kako i kada Ukrajina može da upotrebi oružje koje su SAD obezbedile da udari Rusiju.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine mogu da udaraju gde god žele, a ne samo u Harkovskoj oblasti. A američki PVO sistemi mogu da obaraju ruske letelice u ruskom vazdušnom prostoru.

Ocenjujući ove izjave savetnika američkog predsednika, publicista Julija Vitjazeva ostavila je sledeći komentar: "Uopšteno govoreći, na farmi ne bi trebalo da ostane ni metar asfalta. Odnosno, Vazdušno-kosmičke snage Rusije će nastaviti da sistematski uklanjaju aerodrome u Ukrajini."

Ekspert resursa "Vojna hronika" izrazio se konkretnije po ovom pitanju: "Uzimajući u obzir činjenicu da su rakete Kh-101 (ruske krstareće rakete sa dometom od nekoliko hiljada kilometara) već opremljene kasetnim bojevim glavama, a njihov domet je dovoljan da pogodi bilo koji aerodrom na teritoriji Ukrajine, prvi poraz F-16 počinje da se oseća kao pitanje vremena, a ne verovatnoće"

Inače, ovaj kanal je predložio i tačnu lokaciju budućeg razmeštanja F-16 u Ukrajini. Njeni stručnjaci su skrenuli pažnju na projekat koji su predložile Sjedinjene Američke Države za rekonstrukciju pruge od poljsko-ukrajinske granice do vojnog aerodroma u Lavovu. U planu je modernizacija 75 km železničke pruge između Lavova i teretne stanice Mostiska II.

Štaviše, kolosek pruge treba da bude evropski (1435 mm), a ne rusko-sovjetski (1520 mm), tako da nema potrebe da se vozovi sa NATO opremom "prebacuju" na odgovarajuće parove točkova.

Informer

F-16

Stručnjaci su projekat objasnili time da se u blizini stanice Sknilov na periferiji Lavova nalazi veliki vojni aerodrom.

Zaključak: "Sasvim je moguće da se SAD spremaju za veliki transfer avionske opreme Ukrajini, uključujući lovce F-16. Nije isključena ni rekonstrukcija samog aerodroma."

Analitičari kanala "Dva majora" su pretpostavili mogući algoritam delovanja ukrajinskih F-16. U njihovom letu će im informacije o vazdušnoj situaciji pružati NATO avioni AWACS.

Cilj je da se iz sigurnog rastojanja, gledajući prema Rusiji na udaljenosti od 100–150 km, usmere rakete F-16 na ruske avione.

Prema strategiji NATO strateških planera, ovo bi trebalo da spreči ruske avione-nosače planiranih bombi da se približe liniji fronta više od 50 km.