Autor: Informer.rs

20.06.2024.

17:24

Foto: EPA

Planeta

(VIDEO) Neviđena otimačina! Da li ovo znači početak zabrane kretanja za Palestince?

Masovno zaplenjivanje civilnih vozila u gradu Dafi nije izolovan incident, jer pre samo nedelju dana u gradu je uhapšeno pet Palestinaca bez javnog obrazloženja Izraela.

Za samo mesec dana na postoru Zapadne obale bilo je više od 100 hapšenja civila što je izazvalo dodno apelovanje Palestine na reakciju Međunarodne zajednice.

Udruženje bivših palestinskih zarobljenika izjavilo je da smatra oduzimanje vozila kršenjem građanskih prava i da strahuju za bezbednost Palestinaca, dodajući da nakon ovakvog postupka Izraela neće više imati šta da uzmu.

Takođe su naveli da smatraju kako ovo može dovesti do potpune restrikcije kretanja stanovnicima Zapadne obale pošto, kako smatraju kontrolni punktovi "na svakom ćošku" nisu bili dovoljni.

Dafa nije bila jedina pogođena ovom restriktivnom merom, naime na listi izraelskih bezbednosnih naga našao se i mali grad Beit Umar, severno od Hebrona.

Vođa izraelske opozicije Jair Lapid rekao je da ekstremizam Bena Gvira vodi to potpunog kolapsa vlade i stvara ozbiljnu pretnju za izraelsku državnost.