20.06.2024.

18:19

Foto: Reuters

Planeta

U Nemačkoj otkriven Šolcov tajni dogovor sa SAD o Severnom toku 2! U leto 2020. pisao Trampu

Kako piše Handelsblatt, pozivajući se na poverljive dokumente nemačke vlade, Šolc "ne samo da je odobrio projekat, već se i godinama aktivno zalagao za njega" i "kroz sumnjiv dogovor pokušao da spreči SAD od sankcija na gasovod", prenosi Lenta.Ru .

Napominje se da je Šolc više puta uticao na američku administraciju pod predsednikom Donaldom Trampom, "pre svega njegovog kolegu, ministra finansija Stivena Mnučina, pošto je bio odgovoran za sankcije".

List je pojasnio da je Šolc u leto 2020. godine poslao pismo Trampu sa predlogom da uloži milijardu evra iz nemačkog budžeta u izgradnju terminala za prijem tečnog prirodnog gasa u severnoj Nemačkoj. U izveštaju se navodi da je "uslov za to bilo ukidanje sankcija gasovodu".

Prema pisanju publikacije, Trampova administracija je odlučno odbacila predlog, nazvavši ga "besmislicom". U članku se takođe navodi da su se za realizaciju projekta aktivno zalagali i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer i premijerka Meklenburg-Zapadne Pomeranije Manuela Švesig.

Ranije je objavljeno da je Angela Merkel, kao nemačka kancelarka, znala detalje ruskih planova za pokretanje gasovoda Severni tok 2 i promovisala njegovu izgradnju.

Osim toga, nemački mediji su pisali da su Angela Merkel i Olaf Šolc namenski podržavali izgradnju gasovoda Severni tok 2 po dnu Baltičkog mora i branili ga od kritika kako u zemlji tako i van nje.