Autor: Informer.rs

20.06.2024.

19:11

Foto: Shutterstock

Planeta

Neverovatno otkriće isplivalo u Izraelu! Ovo može promeniti razumevanje istorije!

Stotine netaknutih amfora otkrivene su 90 kilometara od severne obale Izraela na dubini od 1800 metara.

Iz Izraelske uprave za antikvitete IAA rečeno je da ovo otkriće znači da su mornari iz tog istorijskog perioda za navigaciju koristili položaj sunca i zvezda, piše BBC.

Olupina je pronađena tokom rutinskog ispitivanja nafte i plina.

Otkriće ukazuje na dobro poznavanje astronomije

Prema IAA, radi se o najstarijoj olupini koja je pronađena u tog regiji.

Brod je verovatno potonuo tokom oluje ili zbog pomorskog okršaja.

- Ovo otkriće otkriva nam kao nikada pre navigacijske veštine drevnih mornara - rekao je Jakob Šarvit, voditelj pomorske jedinice IAA-e.

Informer

 

Dodao je da to pokazuje da su naši preci bili sposobni da preplove Sredozemno more bez da su na horizontu videli obalu.

Teret su uočili roboti naftne firme Energean koja je tražila potencijalne nove izvore energije u blizini izraelske obale.

Kamere su snimile "nešto što je izgledalo kao velika hrpa ćupova nagomilanih na morskom dnu", rekla je Karnit Bahartan iz Energeana.

Samo dve amfore, za koje se veruje da su ih koristili Kananci koji su živeli na području koje se proteže od današnje Turske do Egipta, uklonjene su pomoću posebno dizajniranih alata, kako se ne bi poremetili preostali artefakti.

Informer

 

Bahartan kaže da je njihovo otkriće "zaista senzacionalno".

Rekla je da su poznata još samo dva brodoloma s teretom iz kasnog bronzanog doba u Sredozemnom moru, a oba su pronađena relativno blizu turske obale uz pomoć normalne ronilačke opreme.

- Na temelju ova dva otkrića, naučna pretpostavka do sada je bila da se trgovina u to vreme odvijala plovidbom od luke do luke, te da se brodovi nisu udaljavali od obale - rekla je dr. Bahartan.

- Otkriće ovog broda sada menja naše celokupno razumevanje drevnih pomorskih sposobnosti. Ono je prvo koje je pronađeno na tako velikoj udaljenosti od kopna - rekla je ona.

Očekuje se da će posude biti izložene ovog leta u Nacionalnom kampusu za arheologiju Izraela u Jerusalimu.