Autor: Informer.rs

20.06.2024.

19:51

Foto: Reuters/Shuttetrstock

Planeta

Afrika se otela kontroli bivšem kolonijalnom gospodaru! Burkina Faso povukla potez koji je razbeseno Francuze!

Od emitera se dodatno traži da plati kaznu od 82.000 dolara) zbog kršenja regulatornih zakona, navodi se u saopštenju Burkinabeskog Superiornog saveta za komunikacije CSC u utorak.

Prema regulatornom organu, TV5Monde je izneo zlonamerne insinuacije, tendenciozne primedbe koje se graniče sa dezinformacijama i tvrdnje koje će verovatno umanjiti napore vojne vlade zemlje u okviru vesti u ponedeljak.

Informer

 

Emiter je ugostio Njutna Ahmeda Berija, novinara i bivšeg predsednika Nezavisne nacionalne izborne komisije, koji je popularni kritičar vojnog režima.

CSC je izdao upozorenje medijima, pozivajući ih da se prema informacijama o bezbednosnoj krizi u Burkini Faso ponašaju profesionalnije.

Francuski kanal je ranije bio suspendovan u Burkini Faso na dve nedelje 27. aprila nakon što je emitovao izveštaj Human Rights Vatch-a koji je optužio nacionalnu vojsku za ubijanje civila.

Francuski listovi Mond i Ouest-France, britanski list Gardijan i nemačka televizija Dojče vele DV blokirali su svoje veb stranice do daljnjeg.

Informer

 

Odnosi između Francuske i Burkine Faso drastično su oslabili otkako je vojska te zapadnoafričke države preuzela vlast u oktobru 2022.

U martu prošle godine, Uagadugu je ukinuo sporazum o vojnoj pomoći sa Parizom iz 1961. godine, koji je bio na snazi od sticanja nezavisnosti ove zemlje bez izlaza na more.

Od tada je primorao francuske trupe da se povuku.

Vojne vlasti su u aprilu prošle godine proterale novinare francuskih listova Mond i Liberation nakon što su prethodno na neodređeno vreme obustavili emitovanje programa Frans 24 i Radio Frans internešenel.

Vlada je optužila francuske medije da objavljuju lažne izveštaje i daju prostor za naoružane grupe da legitimišu terorističke akcije u zemlji koja se skoro deceniju bori sa džihadističkim pobunama.