Autor: Informer.rs

20.06.2024.

20:09

Foto: Profimedia/Reuters

Planeta

Sad je sve na otvorenom! Zelenski zavodi diktaturu! Počela čistka ukrajinskog parlamenta!

Ukrajinski sud zabranio je političku partiju Naš kraj ili Naša zemlja i naložio zaplenu njene imovine na zahtev Ministarstva pravde.

Ovaj potez je poslednji u gušenju opozicije pod administracijom Vladimira Zelenskog.

Sudsko veće Osmog upravnog apelacionog suda donelo je odluku u sredu, navodi se u saopštenju.

- Sud je udovoljio zahtevima Ministarstva pravde Ukrajine: zabranjeno je delovanje političke partije Naš kraj, a sredstva i druga imovina stranke, njenih područnih, gradskih, okružnih organizacija, primarnih ćelija i drugih strukturnih jedinica preneta je na državu - navodi se u saopštenju.

Stranka je registrovana u avgustu 2011. godine kao „Partija Bloka“, a 2014. je preimenovana u „Naš kraj“.

Informer

 

Od 2015. godine, stranka se pozicionirala kao „grupa lokalnih lidera i biznismena“ koja je, prema rečima, pokušavala da izbegne političke igre i intrige.

Samo tri njena člana izabrana su u Vrhovnu Radu kao nezavisni 2019. godine, ali je stranka dobila oko 1.694 mesta u regionalnim upravama tokom lokalnih izbora 2020. godine.

Nakon eskalacije sa Rusijom u februaru 2022. godine, Zelenski je zabranio veliku političku konkurenciju, uključujući Opozicionu platformu – Za život OPZZh, drugu po veličini stranku po broju mesta u Vrhovnoj radi.

Informer

 

On se takođe obračunao sa medijima , zatvorivši više televizijskih kanala povezanih sa njegovim političkim protivnicima i konsolidujući devet najvećih TV mreža u jednu 24-časovnu državnu emisiju pod nazivom „Telemaraton“ .

Predsednički mandat Zelenskog je istekao 20. maja, iako je odlučio da ne održi izbore pod izgovorom vanrednog stanja uvedenog nakon početka sukoba sa Rusijom.