20.06.2024.

23:45

Foto: Reuters/Foptoilustracija

Planeta

Alarm u Alijansi! Rusi su u prednosti 20 godina, NATO i SAD čeka poniženje, ne postoji scenario u kojem Zapad pobeđuje!

Prema njenim rečima, zemlje alijanse treba da udruže snage u tom pravcu, jer „svaka država unosi određeni deo slagalice u ukupnu sliku", prenosi TASS. Ranije je kongresmen Ken Kalvert rekao da Vašington još nije rasporedio hipersonične sisteme naoružanja u zemlji, iako je već potrošio više od 10,5 milijardi dolara na njihovo stvaranje.

Kako je primetio Vladimir Ermakov, direktor Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova, SAD pokušavaju da smanje potencijal ruskog naoružanja jer ne mogu da sustignu Rusiju u razvoju hipersoničnih sistema.

Potpukovnik američke vojske u penziji Danijel Dejvis ističe kako Zapad može samo da bira između sramote i katastrofe u sukobu u Ukrajini, ocenio je

- Sada smo u situaciji u kojoj je nemoguće pobediti. Ne postoji scenario u kojem Zapad može da uspe na bojnom polju, ma kako se uspeh definisao. Na ovaj ili onaj način, mi ćemo propasti. Ili katastrofalno ili ponižavajuće - jasan je Dejvis.

On je dodao da bi gubitak Ukrajine bio poniženje, ali bi bezbednost za Sjedinjene Države bila zagarantovana, a alternativa je nuklearni rat.

Prema njegovom mišljenju, SAD treba da prestanu da budu glupe i da okončaju sukob pregovorima. Potom da započnu proces obnove za ukrajinski narod.