Autor: Informer.rs

21.06.2024.

17:32

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Stigli Rusi! Kijev panično moli Zapad za pomoć! Ruska vojska na pragu Njujorka, čeka se komanda za napad!

Ono što Njujork i obližnji grad Dzeržinsk čini toliko važnim je činjenica da oni štite rutu Konstantinovka- Advejevka koju koriste snage kijevskog režima za snabdevanje svojih trupa u toj oblasti, objasnio je jedan od ruskih vojnika tokom intervjua ruskim medijima.

Smešten u blizini grada Gorlovke , Njujork je pretvoren u pravo uporište ukrajinskih snaga, što ga, zajedno sa njegovom strateškom lokacijom, čini prioritetnom metom ruske vojske.

Informer

 

Takođe, Njujork se nalazi na uzvišenju u odnosu na Gorlovku, što omogućava ukrajinskim snagama da posmatraju grad i koordiniraju artiljerijski i raketni udari HIMARS na njega sa pokrivenih položaja u Dzeržinsku.

Njujork su osnovali menonitski doseljenici iz Nemačke koje je u 18. veku pozvala carica Katarina Velika u Rusko carstvo.

Godine 1951. grad je preimenovan u Novgorodskoje usred pogoršanja odnosa sa Sjedinjenim Državama dok je Hladni rat bio u punom jeku, iako nije bilo jasno da li je prvobitno ime grada referenca na poznati američki grad ili britanski Jork ili bilo koji drugi Jork.

Godine 2021. gradu je vraćeno prvobitno ime po nalogu nadležnih (u to vreme) u Kijevu.