Autor: Informer.rs

22.06.2024.

07:36

Foto: Shuterstock

Planeta

Hitno se oglasio ambasador Rusije! Sankcije ruskim firmama služe da bi CIA zarađivala!

Komentarišući potez SAD da stavi na crnu listu rukovodioce ruske kompanije za sajber bezbednost,ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao je da su sankcije protiv kompanije Kasperski Laba pokazale da Sjedinjene Države nastoje da pomognu svojim sopstvenim korporacijama koje rade za američke obaveštajne službe.

- Ovaj još jedan ispolitizovan korak administracije SAD je pokušaj da se situacija predstavi kao da je bilo koja poslovna aktivnost u Rusiji pod haubom specijalnih službi - rekao je Antonov.

- Ovo je pokušaj SAD da uplaši biznise od normalne uzajamno korisne interakcije, i potrošače od kupovine proizvoda kompanije Kasperski - citirala je ruska ambasada Antonova na svom Telegram kanalu.

Informer

 

Ruski ambasador je dodao da smo svedoci želje da se nepoštenim metodama jačaju sposobnosti sopstvenih korporacija i da se mnoge od njih se ne stide da priznaju da zarad državnih ugovora rade u bliskoj saradnji sa američkim obaveštajnim službama.

Prema njegovim rečima, „vodeći položaji ruske kompanije u mnogim zemljama odavno izazivaju iskrenu zavist američkih vlasti.

- Ne žele da priznaju da naši specijalisti mogu da pruže više nego dostojnu konkurenciju lokalnim programerima. Pomenuta kompanija je od 2017. godine nailazila na jednu barijeru američkih zvaničnika - naveo je on.

Informer

 

Kasperski Lab je odbacila poslednja ograničenja kao neopravdana jer je rekla da neće uticati na njenu održivost i obećala da će nastaviti svoju misiju.

Američke vlasti su dan ranije najavile punu zabranu softvera Kasperski u zemlji, navodeći navodnu pretnju po bezbednost podataka pošto su takođe uvele ograničenja izvoza.

Lične sankcije protiv jednog broja top menadžera u Kasperski Lab-u uvedene su u petak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kritikovao je izvozna ograničenja kao potpisni potez Vašingtona za nelojalnu konkurenciju.