Autor: Informer.rs

22.06.2024.

08:07

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Diplomatska katastrofa! Pršte uvrede između Ukrajine i Izraela! Kijev besan na poniženje Ukrajinca!

Izrael je 2010. potpisao sporazum o bezviznom režimu sa Ukrajinom, ali je nedavno uveo elektronsku dozvolu putovanja za građane zemalja bez viza.

- Nova pravila stupaju na snagu 1. jula. Najnoviji uslov efektivno ukida bezvizni režim - navela je ukrajinska ambasada u objavi na Fejsbuku, dodajući „kao odgovor, Ukrajina će nametnuti slične uslove prethodnog odobrenja za izraelske građane, uključujući hodočasnike“.

Hasidski hodočasnici sada će morati da dobiju elektronske vize, rekao je kijevski ambasador Jevgenij Korničuk.

Informer

 

Ambasada je istakla da će recipročna akcija uticati na hiljade verskih hodočasnika koji posećuju Ukrajinu godišnje i da Kijev ostaje otvoren za dijalog sa Izraelom kako bi se razgovaralo i pregovaralo o ovim promenama putničke politike za dobrobit obe nacije.

Hiljade breslovskih hasida tradicionalno proslavljaju jevrejsku Novu godinu u gradu Umanu, južno od Kijeva, i posećuju grob osnivača njihovog pokreta, Reba Nahmana iz Bratslave.

Protestujući zbog poniženja Ukrajinaca koji su pokušali da uđu u Izrael prošlog avgusta, ukrajinski ambasador Evgenij Korničuk upozorio je Zapadni Jerusalim da bi hodočasnici mogli da podnesu najveći teret odmazde Kijeva.

Informer

 

Kijev se dugo žalio na oklevanje Izraela da odobri azil ukrajinskim izbeglicama, optužujući vladu da je više zainteresovana za jevrejske Ukrajince koji bi možda želeli da emigriraju.

Prošle godine, Korničuk je tvrdio da oko 10 odsto ukrajinskih posetilaca na kraju bude deportovano iz Izraela bez objašnjenja.

Izraelske vlasti su se suprotstavile da svako za koga se sumnja da je koristio turističku vizu „nezakonito za rad ili stan“ podleže uklanjanju.

Oko 83.000 ukrajinskih izbeglica dobilo je neku vrstu socijalne pomoći u Izraelu, ali je vlada u zapadnom Jerusalimu najavila da će prekinuti besplatnu medicinsku negu za njih početkom avgusta 2023, ukazujući na nedostatak sredstava u državnom budžetu.