22.06.2024.

16:01

Foto: EPA

Planeta

Hladan tuš za Kijev! Bajden zaustavio veliki dogovor sa Ukrajinom! WSJ tvrdi: "Sve je stopirao!"

Kako se navodi, ukrajinska kompanija "D.trejding" potpisala je ugovor sa američkom kompanijom "Venčur global" o isporukama američkog tečnog gasa u Ukrajinu i zemlje Istočne Evrope. To bi im omogućilo da odustanu od ruskog gasa, a cilj je, kako se navodi, i "energetska bezbednost" regiona. Međutim, postoje i "loše vesti" za Kijev.

"Na putu uspeha sporazuma stoji predsednik Bajden", piše list.

Naime, autor objašnjava da je američki predsednik u januaru suspendovao izdavanje dozvola za nove projekte za izvoz tečnog prirodnog gasa koje je doneo u okviru "zelene agende". Problem je u tome što gas treba da se kupuje preko terminala "Venčur global CP 2" koji sada potpada pod Bajdenov moratorijum.

Ističe se da je moratorijum izazvao ogromnu političku neizvesnost u pogledu daljih isporuka američkog gasa, a Bajden, ukoliko ponovo pobedi na predsedničkim izborima, verovatno če ga uvesti na stalnoj osnovi.

Kako list navodi, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Evropa je diverzifikovala isporuke energenata, ali mnoge države i dalje zavise od gasa iz Rusije koji se isporučuje gasovodom preko Ukrajine.

Petogodišnji ugovor o tranzitu sa ruskim „Gaspromom“ ističe krajem ove godine i Ukrajina nema nameru da ga obnavlja.

Novi sporazum SAD i Ukrajine trebalo je da reši taj problem. Podsećamo, Rusija je krajem maja prvi put posle skoro dve godine uspela da pretekne SAD po obimu isporuka gasa evropskim zemljama.