22.06.2024.

21:27

Foto: Shutterstock

Planeta

Dolazi novi rat! "Na ivici smo nezamislivog"! Jezivo upozorenje sa najviše adrese uzdrmalo planetu!

Šef šitske milicije Hasan Nasralah upozorio je u sredu da je Hezbolah spreman za sveobuhvatni sukob sa Izraelom i da bi mogao da izvrši invaziju na severne teritorije jevrejske države u slučaju dalje eskalacije.

Saopštenje je usledilo nakon što je jedan od viših komandanata grupe, hadž Sami Taleb Abdulah, ubijen u izraelskom napadu na južni Liban prošle nedelje.

- Jedan nepromišljen potez - jedna pogrešna procena - mogao bi da izazove katastrofu koja prevazilazi granice, i iskreno, izvan zamislivog je - rekao je generalni sekretar UN novinarima na konferenciji za novinare, dodajući da "svet ne može priuštiti da Liban postane još jedna Gaza".

"Hitno!"

On je pozvao obe strane da se "hitno ponovo posvete" miru.

- Svet mora da kaže glasno i jasno: trenutna deeskalacija nije samo moguća - ona je neophodna.  Ne postoji vojno rešenje - rekao je pvi čovek UN, dodajući da su mnogi ljudi već izgubili živote ili su proterani iz svojih domova i u Libanu i u Izraelu.

Mirovne snage UN na terenu već "rade na deeskalaciji tenzija i pomažu u sprečavanju pogrešnih procena, u izuzetno izazovnom okruženju", dodao je Gutereš, ne navodeći nikakve konkretne detalje.

Razmena raketa između Izraela i Hezbolaha primorala je više od 53.000 Izraelaca i skoro 100.000 Libanaca da napusti svoje domove u proteklih devet meseci.

Ranije ove nedelje, ministar spoljnih poslova Izrael Kac upozorio je da je jevrejska država "veoma blizu" odluci koja će "promeniti pravila igre" protiv šiitske milicije.

Izrael je pokrenuo veliku vojnu operaciju u Gazi prošlog oktobra, kao odgovor na smrtonosni napad Hamasa koji je odneo živote oko 1.200 ljudi, a 251 zarobljen. Devetomesečna ofanziva IDF-a, koja je uključivala teško bombardovanje i kopnenu invaziju na Gazu, odnela je živote 37.500 Palestinaca, prema lokalnim vlastima.