23.06.2024.

06:15

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Svet u čudu! Šta su ovo Rusi bacili?! Nastupa najstrašniji scenario: Sigurno neće biti poslednja...

Vojni dopisnik Andrej Rudenko objavio je na svom Telegram kanalu snimak na kojem se vidi kako bomba FAB-3000 sa modulom za planiranje i korekciju pogađa zgradu.

- Lipci, oblast Harkov, drugi udar pomoću FAB-3000 sa UMPC - napisao je Rudenko.

Vojni blogeri izveštavaju da je pogođena zgrada koju je koristila 13. odvojena brigada specijalne namene Nacionalne garde Ukrajine.

- Oko 70 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine je eliminisano. Ovo je druga potvrđena upotreba FAB-3000 i sigurno neće biti poslednja - navodi ruski vojni bloger Boris Rožin.

Bomba teška 3.000 kilograma navodno je prvi put upotrebljena u četvrtak, kada je bačena na trospratnicu u istom selu. Na snimku se vidi kako bomba pada blizu zgrade, izazivajući eksploziju koja je uništila manje objekte u okolini.

Ministarstvo odbrane Rusije je u martu najavilo početak masovne proizvodnje avionske bombe od tri tone. Ova bomba ima takvu razornu moć da se može koristiti za napade na posebno utvrđena područja.

Bomba je prvi put prikazana pre nekoliko meseci prilikom obilaska tadašnjeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua ruskoj vojnoj kompaniji.

FAB-500 i FAB-1500 značajno su doprinele ruskim uspesima na frontu u poslednjih šest meseci, dok ukrajinska PVO još uvek nema efikasno rešenje za masovnu upotrebu ovih bombi koje za nekoliko minuta stižu do cilja.