29.06.2024.

00:15

Foto: AP/shutterstock

Planeta

Prelomni trenutak! Doneta odluka protiv Bajdena, osveta je brutalna: Ameriku čekaju teška vremena, ovo je samo početak!

U članku se navodi da se globalni balansi i pozicije strateških saveznika Zapada drastično menjaju.

- Može se reći da igrači s obe strane Atlantika kreću ka katastrofi u svojoj unutrašnjoj i spoljnoj politici. Stari poredak se brzo ruši. Zapadni lideri, koji slede maksimalističke ciljeve, dodatno ubrzavaju prelazak u postameričku epohu - piše Tutar.

Jedan od glavnih znakova ove nove ere je kraj naftno-dolarskog sistema, prema kojem je Saudijska Arabija pristala da prodaje svoju naftu za dolare, smatra on. Autor podseća da je tokom predizborne kampanje 2020. godine, američki predsednik Džo Bajden uvredio bin Salmana nazivajući ga "izopštenikom" i obećao da će ga pozvati na odgovornost za smrt novinara Džamala Kašogija.

- Odluka Rijada predstavlja potpuni neuspeh za Sjedinjene Države. Nema sumnje da će krah dolara takođe označiti kraj SAD kao svetske supersile. Ovaj potez će izazvati velike potrese u globalnom finansijskom poretku. Princ se osvetio Bajdenu - zaključuje Tutar.

Naftno-dolarski sporazum između Saudijske Arabije i SAD, sklopljen nakon naftne krize 1973. godine, prestao je da važi 9. juna.

Sporazum je predviđao da Saudijska Arabija određuje cene za izvoznu naftu isključivo u američkim dolarima i ulaže višak prihoda od nafte u američke državne obveznice. Zauzvrat, SAD su pružale vojnu podršku i zaštitu kraljevstvu. Sporazum je podigao status dolara kao svetske rezervne valute, što je imalo dubok uticaj na američku ekonomiju.