29.06.2024.

05:00

Foto: Reuters/Google Maps

Planeta

Drama u Americi! Ovako Kina uzima Tajvan?! Vesti zatresle planetu, CNN objavio plan: Vašington nema nikakve šanse!

Američki analitičari dugo smatraju da su dva ključna scenarija za moguće akcije Kine: punopravna invazija ili vojna blokada. Međutim, CSIS ukazuje na treći mogući put, koji nazivaju "karantinom".

Prema tvrdnjama analitičara Centra, kineska Obalska straža i druge pomorske sigurnosne službe mogu inicirati "potpuni ili delimični karantin" na Tajvanu, ograničavajući pristup lukama na ostrvu i prekidajući vitalne isporuke.

Kineska Obalska straža, kao i većina sličnih službi u svetu, smatra se organom za sprovođenje zakona, te može zaustavljati i regulisati plovidbu oko ostrva u okviru "takozvanog karantina".

"Karantin je operacija sprovođena od strane organa za sprovođenje zakona radi kontrole morskog ili vazdušnog saobraćaja unutar određenog područja, dok blokada ima pretežno vojni karakter", navodi se u izveštaju.

U tom slučaju, Vašington bi se našao u teškoj situaciji, tvrdi CSIS. Ukoliko bi američki vojni brodovi ili avioni intervenisali u takvu operaciju kineske Obalske straže, SAD bi se mogle smatrati inicijatorom vojnih dejstava, navode analitičari.

Zvanični predstavnik kineskog Ministarstva odbrane, Vu Ćijan, izjavio je da će Narodnooslobodilačka armija Kine (NOAK) sveobuhvatno pojačati borbenu obuku i odlučno suzbiti sve pokušaje separatističkih snaga da organizuju "nezavisnost Tajvana". Prema rečima zvaničnog predstavnika kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Lin Điana, SAD moraju prestati da naoružavaju vlasti ostrva i podrivaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

Zvanični odnosi između centralne vlade Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine nakon što su snage Kuomintanga, predvođene Čang Kajšekom, pretrpele poraz u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine i povukle se na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine obnovljeni su krajem 1980-ih godina.