23.06.2024.

12:40

Foto: Maksim Safaniuk / Shutterstock.com

Planeta

Kritično! Najavljena udarna odluka protiv moćnog ruskog saveznika! Posle ovog nema nazad: Zbog njihovih postupaka...

- Zbog postupaka beloruske strane razmatramo mogućnost zatvaranja svih graničnih prelaza - rekao je.

Prema rečima Sikorskog, Varšava proučava kako će ovaj korak uticati na ekonomiju republike.

Trenutno između Belorusije i Poljske funkcionišu jedan putnički i dva teretna granična prelaza. U poslednje vreme poljski graničari gotovo svakodnevno izveštavaju o agresivnom ponašanju migranata koji se nalaze iza čelične ograde na granici s Belorusijom. Najčešće se radi o bacanju kamenja i grana prema policajcima. Svakodnevno oko 200 ljudi u proseku pokušava da probije ogradu. Nedavno je jedan od ilegalnih migranata, pokušavajući da pređe granicu, nožem povredio poljskog vojnika koji je nekoliko dana kasnije preminuo.

Od 13. juna Poljska je uvela tampon zonu duž više od 60 kilometara na granici s Belorusijom. Na deonici od 44 kilometra zabranjeno je kretanje na 200 metara od granične linije, dok je na deonici od 16 kilometara zabrana u radijusu od oko dva kilometra.

Beloruski državni granični komitet je sa svoje strane više puta tvrdio da poljski graničari okrutno postupaju s migrantima, koje često ostavljaju prebijene na granici. Od trenutka uvođenja tampon zone, poljske snage počele su da pucaju na izbeglice gumenim mecima.