23.06.2024.

20:06

Foto: Foto: Printscreen/X, EPA Images

Planeta

Kao poslednje kukavice! Kadirov nudi pomoć Putinu, teroristi uzeli maha!

- Alarmantni izveštaji stižu iz bratskog Dagestana. U Derbentu i Mahačkali, naoružani teroristi su napali pravoslavne crkve i sinagoge. Policajci su poginuli i povređeni. Prijavljene su i civilne žrtve - napisao je Kadirov, ističući da su "teroristi pokazali svoju pravu podlu i kukavičku prirodu".

- Istovremeno, kao i uvek, za žrtve su birali nenaoružane i bespomoćne ljude. Ubili su bolesnog starog sveštenika kao poslednje kukavice. Ono što se dogodilo izgleda kao podla provokacija i pokušaj da se unese razdor među religijama - napisao je Kadirov, dodajući da oni koji su počinili ove podle zločine "nemaju ni vere, ni nacije, ni osnovne muškosti" - rekao je Kadirov.

Informer

 

- To mogu samo poslednji neljudi, koji moraju biti uništeni na licu mesta. Uveren sam da će snage bezbednosti Dagestana pronaći svakog krivca i teroriste naterati da pretrpe zasluženu kaznu. U ime celog čečenskog naroda i u svoje lično ime, izražavam najdublje reči saučešća porodicama i prijateljima poginulih tokom terorističkih napada u Mahačkali i Derbentu. Povređenima želim brz oporavak. Spremni smo da pružimo svaku pomoć u pronalaženju i hvatanju kriminalaca ukoliko je naša pomoć potrebna - napisao je Kadirov.

Nacionalni antiteroristički komitet Ruske Federacije za RIA Novosti navodi da su u napadima na pravoslavnu crkvu i sinagogu u Derbentu odnosno crkvu i punkt saobraćajne policije u Mahačkali ubijeni i jedan sveštenik Ruske pravoslavne crkve i radnik obezbeđenja.

Policija je likvidirala dvojicu terorista u Mahačkali dok lokalni mediji navode da potraga za napadačima u Derbentu još nije okončana i da odjekuju rafali. Policija je navodno na obodu grada locirala "ladu" sa teroristima.

Vlasti Dagestana proglasile su režim antiterorističke akcije u celoj republici. Gradonačelnik Mahačkale pozvao je ljude da ne izlaze iz svojih kuća.