24.06.2024.

06:15

Foto: Reuters

Planeta

Putin priredio novi šok Zapadu! Ruske trupe ulaze u ovu zemlju: Dugo su krili namere, sada je sve izašlo na videlo!

Razlozi i posledice ovog sporazuma

Iako predsednik Rusije Vladimir Putin, premijer Mišustin i premijer Indije Narendra Modi nisu javno govorili o ovom dogovoru, možemo pretpostaviti da se radi o daljoj implementaciji desetogodišnjeg sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji, potpisanog pre tri godine. Ovaj sporazum je omogućio izvođenje zajedničkih vojnih vežbi i patrola, kao i zajednički razvoj vojno-industrijskih proizvoda, uključujući korišćenje tehnologija koje su Indijci dobili od Zapada.

Koordinacija trupa i logistička podrška

Nakon uspešne razrade gore navedenih tačaka, Rusija i Indija su započele koordinaciju inicijative za kretanje trupa. Prema novom dokumentu, uskoro će ruske i indijske trupe moći zajedno da deluju. Naredba broj 1563 sadrži klauzulu o logistici, koja omogućava dolazak ruskih trupa sa svojim oružjem.

Međutim, dokument ne navodi period boravka trupa. Ovo znači da Rusija, hipotetički, može poslati 2000 vojnika i zauzeti bazu koju im Indija dodeli, na primer, na obali Indijskog okeana, te tamo smestiti oružje na nekoliko godina. Takva baza mogla bi se nalaziti blizu trgovačkih puteva Zapada, stvarajući nepremostive uslove za zapadno brodarstvo u regionu.

Geopolitičke implikacije

Ova saradnja predstavlja dubok i smel potez koji će izazvati zabrinutost zapadnih sila. Stacionirane snage postaju važan adut u budućim pregovorima sa Zapadom, a Putin, poznat po veštom igranju sa slabim kartama, sada dobija veoma "jake karte".