24.06.2024.

06:40

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Rusi čiste put ka Harkovu! Razaranje kakvo se ne pamti: Najmoćniji FAB-ovi zbrisali naselje sa lica zemlje!

Kratak snimak snažne eksplozije, objavljen na vojnom Telegram kanalu Fighterbomber, pokazuje razornu moć ovog oružja. Međutim, lokacija napada za sada ostaje nepoznata.

Podsećamo, vojni dopisnik Andrej Rudenko objavio je pre dva dana snimak na svom Telegram kanalu, na kojem se navodno vidi kako bomba FAB-3000, opremljena modulom za planiranje i korekciju, uništava zgradu u Lipcima, Harkovska oblast.

Ova razorna bomba, teška 3.000 kilograma, navodno je prvi put upotrebljena prošlog četvrtka, kada je bačena na trospratnu zgradu u istom selu. Na snimku se vidi kako bomba pada nedaleko od zgrade, izazivajući užasavajuću eksploziju koja je uništila sve manje objekte u okolini.

U martu ove godine, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije najavilo je početak masovne proizvodnje ove trotonske avionske bombe. Ova bomba ima toliku razornu moć da je idealna za napade na posebno utvrđena područja.

FAB-3000 je prvi put javno prikazana pre nekoliko meseci, tokom posete tadašnjeg ministra odbrane Sergeja Šojgua ruskoj vojnoj kompaniji.

Takođe, bombe FAB-500 i FAB-1500 značajno su doprinele ruskim uspesima na frontu u proteklih šest meseci. Ukrajinska protivvazdušna odbrana, za sada, nema efikasno rešenje protiv masovne upotrebe ovih bombi koje mogu stići do cilja u roku od nekoliko minuta.