24.06.2024.

09:10

Foto: Shuterstock/Reuters/youtube

Planeta

Šta to pokušavaju u Rusiji?! Udar terorista ima samo jedan cilj: Cela država na nogama, ovo se ne sme dozvoliti!

- Kada sam čuo vest o terorističkom napadu u Dagestanu, vratile su mi se sve emocije koje sam doživeo tokom napada u Krokusu. Gnev, tuga, žalost. Posebno zato što je ovaj napad bio usmeren protiv sinagoga i crkava na važan praznik – Dan Svete Trojice. Takvi napadi su kukavički, okrutni i nečovečni - rekao je Fernaldi.

Fernaldi je dodao da je potrebno "pokazati mudrost" i ne diskriminisati određene etničke grupe ili religije zbog ovih napada.

- Terorizam nema religiju ili boju kože. Rusija, kao i Indonezija, oduvek je bila vodeći primer multikulturalne raznolikosti i harmonije. Nažalost, postoje ljudi koji žele da tu harmoniju naruše i okrenu nas jedne protiv drugih. Ako ne mogu da unište zemlju spolja, pokušaće da je unište iznutra. Ne smemo to dozvoliti... Ujedinjeni ćemo opstati, podeljeni ćemo pasti - istakao je Fernaldi.

U nedelju su naoružani napadači u Derbentu i Mahačkali napali dva pravoslavna hrama, sinagogu i policijski punkt, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet za RIA Novosti. Pokrenuti su krivični postupci za terorističke napade. Prema poslednjim informacijama, u napadima je poginulo više od 15 policajaca, kao i nekoliko civila, uključujući sveštenika Ruske pravoslavne crkve.

U Dagestanu je uveden pravni režim kontra-terorističke operacije. Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da su neutralisali petoricu napadača: dvojicu u Derbentu i trojicu u Mahačkali. Melikov je izvestio o likvidaciji šest napadača. Potrage i istražne aktivnosti u regionu se nastavljaju.