24.06.2024.

10:30

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Počelo! Rusiji objavljen verski rat! Sveopšti udar na veliki praznik: Prvo američke rakete, a onda brutalan teroristički napad!

"Islamski ekstremisti, ukrajinski militanti i strane obaveštajne službe delovali su zajedno, izvevši koordinisani napad na mirno stanovništvo Rusije", navodi ruski novinar.

Prvi napad dogodio se u Sevastopolju, gde je oko podneva po moskovskom vremenu zabeleženo pet američkih raketa ATACMS sa kasetnim bojevim glavama.

"Iako je PVO delovala brzo, geleri (ili, prema drugim izvorima, jedina raketa koja nije uništena i njeni geleri) pogodili su posetioce plaže u Učkujevki. Prema najnovijim podacima, povređena je 151 osoba, 82 su hospitalizovane (27 su deca), a četiri osobe su poginule (uključujući dvoje dece). Američke rakete su vođene američkim dronom Global Hawk, koji je leteo iznad Crnog mora od devet ujutro", dodaje Balakin.

Informer

 

Naredni napadi dogodili su se oko 18 časova, kada su istovremeno napadnuti Mahačkala i Derbent.

"U Mahačkali je zapaljena sinagoga u ulici Ermoškina i napadnut je Sveto-Uspenski saborni hram, izgrađen 1906. godine. Napadnut je i policijski punkt. U Derbentu su teroristi, ubivši policajce i obezbeđenje, zapalili sinagogu Kele-Numaz, izgrađenu 1914. godine. Napadnut je i hram Pokrova Presvete Bogorodice, poslednji preostali pravoslavni hram u Derbentu. Čuvara hrama, Mihaila, teroristi su ubili, a 66-godišnjem protojereju, ocu Nikolaju Koteljnikovu, prerezali su vrat", navodi novinar.

U toku protivterorističkoj operacije u Dagestanu, neutralisano je najmanje šest militanata.

Informer

 

Među njima su Osman i Adil Omarov, mlađi sinovi šefa Sergokalinskog okruga, Magomeda Omarova, kao i Abdušamad Amadzijev, njegov nećak. Prema rečima šefa Republike Dagestan, Sergeja Melikova, 'više od 15 policajaca postalo je žrtva današnjeg terorističkog napada', a poginulo je i nekoliko civila.

Balakin dodaje da je povređeno 34 osobe, među njima 27 policajaca. Oko 23 časa situacija u Dagestanu je stavljena pod kontrolu i završena je aktivna faza kontra-terorističke operacije. 

Napadi u Dagestanu imaju jasnu religijsku dimenziju, tvrdi on.

Informer

 

"Mnogi još ne shvataju da u toku Specijalne vojne operacije (SVO) vodimo sveti rat, ali naši neprijatelji to jasno razumeju i nedvosmisleno iskazuju. Napadi na hramove i sinagoge to potvrđuju, kao i ubistvo oca Nikolaja, koji je služio u Derbentu više od 40 godina i bio simbol mira i međuverskog razumevanja", navodi novinar.

Balakin tvrdi da je drugi aspekt ovih napada proglašavanje svakog građanina Rusije za metu.

"Razlika između vojnih i civilnih lica, odraslih i dece briše se napadima na plaži u Sevastopolju. Napadi na hramove i sinagoge pokazuju da teroristi ne prave razliku između svojih sugrađana, bilo da su naoružani ili mirni, koji takođe ne zaslužuju milost", smatra Balakin.

Informer

 

Ruski novinar piše da koordinisana akcija PVO, herojski postupci policajaca i mučenička smrt oca Nikolaja zaslužuju poštovanje i divljenje. Međutim, pitanje 'šta dalje?' ostaje otvoreno, jer nema sumnje da će neprijatelji ponovo pokušati da izvedu teroristički napad. 

Prema Balakinu, neometani letovi američkih (i drugih) dronova iznad Crnog mora postali su sistemska pretnja.

"Ako iz nekih vojnih razloga ne možemo da ih oborimo, moramo ih učiniti nemogućim na bilo koji drugi način. Bez njih, ukrajinski militanti neće moći da izvode precizne napade na rusko Crnomorje. Balakin dodaje da delovi Oružanih snaga Ukrajine deluju kao teroristi i nanose glavnu štetu civilnom stanovništvu Rusije", piše ruski novinar.

Informer

 

Balakin takođe ističe potrebu za iskorenjivanjem svih potencijalnih izvora radikalnih stavova u Dagestanu.

"Svi verski učitelji treba da se školuju u Rusiji u posebno odobrenim ustanovama, a sumnjivi 'propovednici' iz inostranstva moraju biti pažljivo provereni. Spoljne manifestacije radikalnog islama treba ograničiti, kao što su to nedavno uradile zemlje Centralne Azije. Mesta gde se potencijalno formira identitet terorista, poput sumnjivih MMA klubova, treba pažljivo proveravati. Ne može biti govora o borbi protiv islama u Dagestanu – pitanje treba postaviti kao podršku tradicionalnom islamu, očišćenom od radikalnih uticaja iz inostranstva", navodi Balakin.

Na kraju, Balakin piše da je potrebno shvatiti da su istorijski događaji kroz koje prolazi Rusija zajednička stvar.

"Ako za neprijatelja nema razlike – ni religije, ni starosti, ni pola, ni između vojnih i civilnih lica – tada će se ovo pre ili kasnije ticati svakog od nas. Zato nas treba ujediniti jedinstvo istorijskog cilja, čiji je najvažniji korak pobeda u specijalnoj operaciji. Neće nas ostaviti na miru, protiv naše zemlje vodi se rat ne samo na bojnom polju, već i u pozadini, podlim terorističkim metodama. Nama – svima nama – ostaje samo da pobedimo", zaključuje ruski novinar.