02.07.2024.

05:00

Foto: EPA

Planeta

Rusija se ne šali! Gore zapadni mediji zbog Putinove poruke! Ovaj potez govori mnogo: Ozbiljno upozorenje...

"Iza osmeha, balona i svečane ceremonije koja je pratila posetu predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji prošle nedelje, krije se snažna poruka: u uslovima sve veće konfrontacije sa SAD i njihovim saveznicima zbog Ukrajine, ruski lider je spreman da izazove interese Zapada kao nikada do sada", navodi se u izveštaju.

Ističe se da sporazum, koji je Putin potpisao sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, predviđa međusobnu vojnu pomoć Moskve i Pjongjanga u slučaju napada na jednu od zemalja. Predsednik je takođe najavio da Rusija zadržava pravo da Severnoj Koreji obezbedi svoje naoružanje.

"Ovaj potez može destabilizovati situaciju na Korejskom poluostrvu i šire", piše u članku.

Zaključivanje ovog sporazuma je odgovor ruskog lidera na isporuku oružja od strane NATO-a Kijevu za napade na Rusiju, navodi se u tekstu.

Rusija i Severna Koreja su nakon rusko-korejskih pregovora uz učešće lidera država Vladimira Putina i Kim Džong Una potpisale Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Putin je izjavio da i Rusija i Severna Koreja vode nezavisnu spoljnu politiku i ne prihvataju jezik ucena i diktata. Kim Džong Un je naglasio da je potpisani sporazum miroljubiv i odbrambenog karaktera i da će ubrzati stvaranje novog multipolarnog sveta.

Predsednik Severne Koreje je rekao da će dokument unaprediti saradnju dve zemlje, uključujući ekonomsku, političku i vojnu oblast. Putin je, s druge strane, izjavio da Moskva ne isključuje mogućnost razvoja vojno-tehničke saradnje sa Pjongjangom u vezi sa potpisanim sporazumom.