24.06.2024.

13:05

Foto: Foto: Printscreen

Planeta

Otac Nikolaj postao sedmi sveštenik koji je poginuo od ruke vehabija! Prerezali mu grkljan nemilosrdno

Kako je Silantijev primetio, u poslednjih nekoliko godina bilo je nekoliko napada na pravoslavne crkve u Dagestanu. On smatra da vlasti treba da intenziviraju borbu protiv vehabijskih terorista na jugu zemlje, prenosi  Telegram kanal "Tsennosti.ru".

Prema Silantjevu, nakon blage kazne nakon pogroma na aerodromu u Mahačkali, teroristi su osetili svoju nekažnjivost. On predlaže da se koriste strože mere za stabilizaciju situacije.

Istovremeno, politikolog Fjodor Lukjanov je primetio da je otac Nikolaj služio u Derbentskoj crkvi skoro ceo svoj život. O Dagestanu i Derbentu je uvek pričao sa toplinom i poštovanjem. I pored bolesti, protojerej je nastavio da ispunjava svoju misiju i uživao je univerzalnu ljubav, prenosi Telegram kanal "Rusija u globalnim poslovima".

Informer

Otac Nikolaj kom je u terorističkom napadu prerezan grkljan

Pre toga se saznalo da su 66-godišnjem protojereju Nikolaju Kotelnikovu napadnuti militanti prerezali grkljan unutar zidova hrama. Zajedno sa njim ubili su čuvara koji je bio naoružan samo gasnim pištoljem, piše Komsomolskaja pravda.

Načelnik Sinodalnog odeljenja za odnose Crkve i društva i medija Vladimir Legojda je u svom Telegram kanalu nazvao ubistvo oca Nikolaja "varvarstvom i fanatizmom". On je istakao da je sveštenik ubijen na brutalan način, a hramovi bilo koje religije treba da budu mesto gde se ljudi mogu obratiti Bogu bez straha da će biti napadnuti.

Podsetimo, Ruska pravoslavna crkva nazvala je fanatičnim ubistvo sveštenika u Derbentu.