02.07.2024.

06:00

Foto: Tanjug/AP/Printscreen/ISW

Planeta

Ovo je Zelenski spremio?! Ukrajinci u čudu, Rusima otkrili kakva ludnica kreće: Moraće da krene u napad...

Ranije je šef glavne uprave obaveštajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov  priznao da je situacija na frontu za ukrajinske snage složena i da će takva ostati najmanje mesec dana, bez nagoveštaja poboljšanja.

- U ovim uslovima će pojačati raketno-dronski rat, što već vidimo u Sevastopolju. Pojačaće i diverzantske aktivnosti. To već primećujemo - izjavio je Kilinkarov.

Podsetio je da je u poslednje vreme u Rusiji došlo do nekoliko terorističkih napada i diverzija.

- Sve se dešava u kratkom periodu. Može se smatrati da to nema veze sa Ukrajinom, ali Ukrajinu ne možemo posmatrati odvojeno od zapadnih zemalja ili njenih partnera. Zato će se baviti takvim diverzantskim aktivnostima - naglasio je političar.

Paralelno, Kijev će pojačati mobilizaciju – u roku od mesec dana od usvajanja novog ukrajinskog zakona o mobilizaciji, od 18. maja, Kijev je mobilisao oko 60 hiljada ljudi, što je više nego u prethodnom polugodištu.

- Njihov zadatak je da stabilizuju front, to je prvo. Drugo, koristeći rezerve koje prikupe tokom ovih mobilizacionih aktivnosti, pripremaće novu kontraofanzivu na nekom određenom sektoru kako bi postigli taktički uspeh - rekao je Kilinkarov.

Prema njegovim rečima, to je bio uslov za dobijanje novca od Zapada – američki demokrati na taj način žele da stvore povoljan ambijent za sebe, što bi im pomoglo na predsedničkim izborima.

- Novac koji je dodeljen – 61 milijarda dolara – nije dodeljen za odbranu Ukrajine... To je obaveza. U zamenu za finansijsku podršku i isporuku oružja, moraju po svaku cenu, čak i po cenu života stotina hiljada Ukrajinaca, da obezbede taktički uspeh na bojnom polju - istakao je Kilinkarov.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da će Ukrajina pokušati da novo kontraofanzivu predstavi kao strateški uspeh 2024. godine u vezi sa predstojećim samitom NATO-a i izborima u SAD – Amerikanci i Evropljani podstiču Ukrajince da po svaku cenu ponovo izbace ruske jedinice.