24.06.2024.

15:34

Foto: EPA

Planeta

Najhitniji signal! Sledi slom Amerike! Vašington ignoriše upozorenja - "biće zakopani pod brdom..."

Amerika će biti zakopana pod brdom dugova koje političari zgodno sa sada ignorišu, piše britanski "Dejli mejl".

- Svaka velika sila koja troši više na servisiranje duga nego na odbranu ne ostaje dugo velika. To je važilo za Habzburšku Španiju, stari poredak u Francuskoj, Otomanskom i Britanskom carstvu - kaže profesor istorije sa Univerziteta Harvard Najl Ferguson, koji sugeriše da bi slična sudbina mogla da čeka i Sjedinjene Države.

Direktor Instituta Buš i JH Inicijative Kalum Klark takođe vidi zabrinjavajuće istorijske paralele sa trenutnom situacijom u Americi.

Po njegovim rečima, već u trećem veku nove ere prekomerna potrošnja podstakla je rimske careve da počnu da devalviraju valutu, što je izazvalo ogromnu inflaciju koja je na kraju ostavila zemlju nesposobnom da se brani.

Potreba za kupovinom dolara koji se koriste za međunarodnu trgovinu zaštitila je SAD od visokog nivoa duga. Ali sve je više znakova da pozicija evergrina kao svetske rezervne valute postaje nesigurna.

Profesor istorije sa Univerziteta Jejl Pol Kenedi podseća da azijske zemlje, uključujući Kinu, drže ogromne količine američkog duga u obliku obveznica Trezora. Prema njegovim rečima, ove države bi mogle da potkopaju status Vašingtona ako "jednostavno odluče, iz nekog razloga političke svađe sa Sjedinjenim Državama, da se otarase ogromne količine obveznica Trezora".

Odnos američkog duga prema BDP-u pao je tokom prosperiteta 1990-ih, dostigavši najniži nivo od 32 odsto u 2001. Ali ta brojka je od tada porasla na 99 odsto, uz pomoć recesije i pandemije Kovida19.

Budžetska kancelarija Kongresa procenila je da će američki državni dug samo ove godine porasti za 1,9 biliona dolara, što će ga dovesti do ukupnih, neverovatnih 36 biliona dolara. Najveći doprinos ukupnom povećanju deficita dale su nove zakonodavne inicijative, uključujući i one koje se odnose na pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Američki državni dug će nastaviti da raste bez obzira na to ko pobedi na predstojećim predsedničkim izborima. Uostalom, i DŽo Bajden i Donald Tramp obećavaju da će nastaviti politiku smanjenja poreza.