24.06.2024.

17:02

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Svet nikad bliže katastrofi?! Mediji i eksperti na Zapadu neće da ćute, udar ATACMS-ima po Sevastopolju je objava rata!

Tako je američki novinar Džekson Hinkl povodom ukrajinskog udara američkom raketom ATACMS po plaži Sevastopolja ocenio kako su "udari OSU čije je projektile na cil navodila vojska SAD čin objave rata Rusiji od strane Amerike.

- SAD su usmerile raketu koja je ubila ruske civile na Krimu. Da, to je čin rata - jasnio je Hinkl stavio do znanja Beloj kući.

I bivši oficir američke vojske i politikolog Skot Benet nazvao je ukrajinski raketni napad na Sevastopolj ratnim zločinom. On je naglasio da je Vašington odgovoran za ono što se dogodilo kao „dobrovoljni učesnik ukajinskih ratnih zločina" jer nastavlja da snabdeva Ukrajinu projektilima za takve napade.

Irski novinar Čej Bouz povodom udara po Sevastopolju američkim raketama pita šta bi Sjedinjene Države uradile da jednog lepog nedeljnog popodneva ruska raketa koja nosi smrtonosnu kasetnu municiju, koju kontroliše ruski dron, koristeći ruske satelite i logističku podršku, uništi plažu na Floridi punu Amerikanaca, osakativši ili ubivši nevine žene i decu?".

Zvaničnom Vašingtonu je istim povodom "šamar opalio" i nemački novinar i političar Kristof Herstl, ocenivši prvo da Ukrajina koristeći američke rakete i podršku za ubijanje dece na plaži jasno prelazi crvene linije.

On je napomenuo da je Ukrajina pribegla granatiranju jer je već neko vreme gubila na bojnom polju. Hurstl je rekao da vojska ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da ubija decu.

Herstl naglašava da iza "prljavog genocida" stoje Sjedinjene Države:

- Ali ako je bilo koji od njihovih SAD vojnika ili civila u opasnosti, to će izazvati ogromno negodovanje. Svedoci smo, zapravo, veoma neprijatnog rasizma. Ako su Amerikanci taknuti, to je strašno. Ako Rusi ginu, nema veze - ističe on.