24.06.2024.

22:30

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Američki tragovi u masakru u Dagestanu, Zapad pokušava da uništi Rusiju iznutra!

Bezbednosni stručnjaci ističu da su teroristi koji su u većinski muslimanskom Dagestanu napali pravoslavnu crkvu i sinagoge i ubili najmanje četiri civila, uključujući pravoslavnog sveštenika, i 15 policajaca, koristili oružje američke proizvodnje. 

Ništa nije slučajno

U pitanju su bile jurišne puške AR-15. Istovremeno, prema dosadašnjim nalazima istrage, napadači iz Mahačkale i Derbanta bili su sledbenici terorističke grupe Al Kaide, koju SAD decenijama koriste za ostvarivanje svojih ciljeva po svetu.

- Nije slučajno što su teroristi bili naoružani američkim puškama, a ne 'kalašnjikovima' domaće proizvodnje. Neko ih je naoružao baš tim oružjem, a to je mogla da bude sama Amerika, direktno ili preko posrednika, ili neko od njenih saveznika - kažu analitičari.

Oni dodaju da je utvrđeno da su u napadu učestvovala dva sina bivšeg šefa Sergokalinskog okruga Magomeda Omarova - Osman i Adil. Prema navodima ruskih medija, oni su bili poštovaoci ideologije Al Kaide, za šta je njihov otac znao, ali ih nije prijavio nadležnima (pogledati okvir). S obzirom na to, stručnjaci objašnjavaju da nije slučajnost što su baš sledbenici Al Kaide napali u Rusiji.

- Amerika godinama koristi tu terorističku grupu kako bi ostvarila svoje ciljeve. Nekada ju je, takođe, koristila protiv Rusije, naoružavala je i finansirala kako bi zadala udarac Moskvi. Nije isključeno da se upravo to i danas dešava, a nije slučajno ni to što je izabrana baš Republika Dagestan na Severnom Kavkazu, budući da je ona pretežno muslimansaka - navode stručnjaci.

Prema njihovim rečima, ovoga puta je cilj Zapada da izazove verski razdor u Rusiji i tako proba da je uništi iznutra.

- Rusija je poznata kao zemlja u kojoj mnogo različitih verskih grupa žive skladno. Ruski predsednik Vladimir Putin uspeo je da ujedini sve religije u svojoj zemlji, što Zapad očigledno vidi kao moguću tačku razdora. Međutim, kao što im nije uspelo u Čečeniji 1999. i 2000, neće im uspeti ni sada - ističu analitičari.

Pravoslavni praznik

Podsetimo, dvojica terorista su u nedelju, na pravoslavni praznik Duhovi, posle večernje službe upala u pravoslavnu crkvu u Derbentu i tamo zaklala sveštenika Nikolaja Kotelnikova (66) i ubila jednog čuvara. Nakon toga su se napadači uputili do sinagoge, ispred koje su nedavno povećane mere bezbednosti. Tamo su se, 40 minuta pre početka službe, sukobili sa policijom, koja je bila ispred i obezbeđenjem raspoređenim unutra, a onda su bacili molotovljeve koktele i zapalili objekat.

Tri dana žalosti

Guverner Dagestana Sergej Melikov proglasio je tri dana žalosti nakon što su teroristi ubili 19 osoba. On je za napad okrivio pripadnike islamskih "spavačkih ćelija" ubačenih iz inostranstva, ali nije izneo detalje. Melikov je rekao da su napadači imali za cilj da "poseju paniku i strah", te je istakao da je napad povezan sa sukobom u Ukrajini.

Otprilike istovremeno, trojica ekstremista su izvela napad u glavnom gradu Dagestana - Mahačkali. Teroristi su prvo napali punkt saobraćajne policije, a onda i sinagogu, i to na sličan način kao što je napadnuta ona u Darbentu.

Jake antiterorističke snage ruske policije su odmah reagovale, a borba sa teroristima trajala je satima. U Darbentu je operacija završena oko 23 časa, dok je u Mahačkali potrajala sve do ponedeljka u dva ujutru. Na kraju su sva petorica terorista ubijena - dvojica u Darbentu i trojica u Mahačkali.

Teroristi sinovi ruskog funkcionera i njegov sestrić MMA borac

Osim dvojice terorista Osmana i Adila Omarova, koji su identifikovani kao sinovi bivšeg šefa Sergokalinskog okruga Magomeda Omarova, ruski mediji pišu i o trećem - Gadžimuradu Kagirovu. U pitanju je sestrić Magomeda Omarova, koji je bio MMA borac.
Kagirov je bio član MMA kluba Igls, koji je u vlasništvu čuvenog borca Habiba Nurmagomedova. On je izrazio saučešće porodicama stradalih i pozvao sve da dobro pogledaju svoj društveni krug.
- Čuvajte sebe i svoje najmilije i neka svako pogleda oko sebe i svoje dece, sa kim komunicira i ko mu je u okolini - kazao je Nurmagomedov.
Inače, specijalne snage ruske policije upale su u nedelju uveče u kuću Magomeda Omarova i uhapsile ga. Ispostavilo se da je on sve vreme znao da su mu sinovi i sestrić sledbenici Al Kaide, ali da to nije hteo da prijavi vlastima.