24.06.2024.

23:45

Foto: Shutterstock

Planeta

Roditelji koji šalju decu u verske škole u inostranstvu biće kažnjavani! To što ih tamo uče i šta deci rade je neprihvatljivo!

Posebna pravna komisija je tri godine radila da bi utvrdila da li postoji razlog za promenu zakona i propisa kako bi se zaštitila deca i mladi koji su izloženi nasilju zbog tradicije koju podržavaju njihovi roditelji iz zemlje porekla, preneo je norveški servis NRK.

Ministarki za rad i integraciju Tonji Breni uručen je izveštaj na 500 stranica sa rezultatima istraživanja i predlozima.

- Ovi predlozi su apsolutno ključni. Moramo napredovati u ovoj oblasti, jer u Norveškoj svi moraju biti oslobođeni nasilja u vezi sa čašću i društvenom kontrolom. Nemamo vremena za gubljenje - izjavila je Brena.

U izveštaju se predlaže uvođenje kazni roditeljima koji odvode decu na "štetne boravke" u inostranstvo, odnosno šalju decu u verske internate, kao i povećanje kazne za prinudu na brak maloletne dece sa tri na šest godina zatvora.

Predsedavajuća komisije Henriete Sinding Asen rekla je za NRK da je ovo bio važan deo posla.

- Komisija brine da se deca ne šalju na štetne boravke u inostranstvo, što znači da su izložena radnjama kojima deca ne bi trebalo da budu izložena. Na primer, zlostavljanje, izolacija i stroga disciplina. Zato verujemo da je važno sprečiti takva putovanja - kazala je Sinding Asen.

Krivični zakonik sada nema poseban kazneni deo koji obuhvata upućivanje dece ili odraslih na prinudne ili štetne boravke u inostranstvo, navela je komisija i istakla da izlaganje deteta riziku od krivičnih dela u inostranstvu, takođe, nije kažnjivo.

Brena je istakla da će svi predlozi biti uzeti u razmatranje prilikom rada na novom akcionom planu protiv negativne društvene kontrole i nasilja u ime časti, koji će uslediti sledeće godine.