28.06.2024.

23:45

Foto: Shutterstock

Planeta

Ovo nije normalno! Rusija se oglasila o najavljenoj blokadi Krima! Ovo neće izaći na dobro, Ukrajina prelazi sve linije!

Ranije je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov izjavio da je glavna ciljna tačka Oružanih snaga Ukrajine na frontu blokiranje poluostrva kopnom i morem, što bi omogućilo da se Krim odseče od snabdevanja i primora na kapitulaciju. Prema njegovim rečima, za napade na Krimski most mogu se koristiti američke rakete ATACMS velikog dometa.

- Budanovljeve želje o blokadi Krima dovešće Ukrajinu do konačnog gubitka ne samo državnosti i suvereniteta, već će je lišiti i drugih značajnih teritorija - izjavio je Smirnov za agenciju.

On je dodao da nikakve rakete neće pomoći Ukrajini da vrati Krim i druge izgubljene teritorije, jer ih je izgubila na osnovu narodnog opredeljenja stanovnika tih sada ruskih regiona.

Krim je postao ruski region u martu 2014. godine, nakon referenduma sprovedenog posle državnog prevrata u Ukrajini. Na referendumu je 96,77% birača na Krimu i 95,6% birača u Sevastopolju glasalo za priključenje Rusiji. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom, a mnoge zapadne zemlje podržavaju Kijev po tom pitanju. Sa svoje strane, rusko rukovodstvo je više puta izjavilo da su stanovnici Krima glasali za ponovno ujedinjenje s Rusijom demokratskim putem, u skladu s međunarodnim pravom i Poveljom UN-a. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je "zauvek rešeno."