25.06.2024.

09:40

Foto: printscreen tv Front/EPA

Planeta

Šok u NATO! Putin stvara veliku vojnu organizaciju! Neviđena histerija nakon poteza ruskog lidera, Zapad ne zna šta da radi!

Procena think tanka iz Vašingtona usledila je nakon Putinove posete Severnoj Koreji, koja je, prema rečima jednog međunarodnog bezbednosnog analitičara za Newsweek, "produbila već dobar odnos između Moskve i Pjongjanga".

Putin je izjavio da je Moskva spremna da razgovara o evroazijskim bezbednosnim pitanjima sa organizacijom SCO koju predvode Rusija i Kina, Zajednicom nezavisnih država (CIS) i Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), kao i sa zemljama BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati).

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na sastanku ministara spoljnih poslova u Almatiju u Kazahstanu rekao da Moskva planira formiranje"evroazijsku bezbednosnu organizaciju" koja bi zamenila evroatlantski bezbednosni sistem.

Alternativa Zapadu

ISW navodi da je Lavrov verovatno mislio na nastojanja Moskve da poveća saradnju sa Asocijacijom država jugoistočne Azije (ASEAN) nakon Putinove posete Vijetnamu.

Američki think tank kaže da će Putin i njegovi zvaničnici verovatno pokušati da poguraju napore da se stvori koalicija "kako bi se postavili kao alternativa NATO-u", dok će takođe pokušavati da "lažno prikaže zapadne zemlje kao pristalice Ukrajine".

Ovo je deo plana Kremlja da uspostavi grupu koja može delovati "kao alternativa Zapadu i da potkopa NATO", dodaje ISW.

Od početka rata, Putin pojačava pozive na borbu protiv onog što naziva "globalnim i ekonomskim političkim sistemom kojim dominira Zapad".