25.06.2024.

15:40

Foto: Shutterstock/Reuters/tanjug/AP/profimedia

Planeta

Pala odluka! Putin žestoko udario na oligarhe! Ozloglašenim bogatašima stigla presuda! "Moraju da plate..."

Tužbu protiv Hodorkovskog, Lebedeva i ugašene Sibirske lizing kompanije prošlog meseca je pokrenulo rusko glavno tužilaštvo. Oni su optuženi da nisu vratili restituciju vladi za proneveru sredstava vezanih za bivšeg naftnog giganta "Jukos", čiji su vlasnici.

Sud je naložio da se sredstva koja su ostala deponovana na računima Trust banke prenesu ruskim vlastima, preneo je TASS.

Hodorkovski je osnovao sada nefunkcionalnu naftnu kompaniju "Jukos" nakon kontroverzne prodaje državne imovine posle raspada Sovjetskog Saveza. Ona je ubrzo je postala jedna od najvrednijih kompanija u Rusiji.

Hodorkovski, nekada najbogatiji čovek u zemlji, optužen je i uhapšen 2003. godine zbog utaje poreza i prevare. Osuđen je na 14 godina zatvora, ali je pušten posle deset godina i deset meseci, kada ga je predsednik Vladimir Putin pomilovao iz humanitarnih razloga.

Bivši tajkun napustio je Rusiju ubrzo nakon što je oslobođen.

Lebedev, koji je imenovan kao saoptuženi u slučaju "Jukos", proglašen je krivim za proneveru, utaju poreza i pranje novca. Odležao je devet godina zatvora i pušten je početkom 2014. godine.