28.06.2024.

22:26

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Zapad šokiran! Ako napadnu ovu zemlju, Rusija ulazi u rat! Odluka Moskve srušila sve planove Vašingtona, sad ne smeju da mrdnu!

- Rusija neće samo naoružati Severnu Koreju za samoodbranu odgovarajućim oružjem. Rusija će sarađivati s njom kao strateški partner. Niko više neće imati mogućnost da napadne Severnu Koreju. Ako neko želi da je napadne, moraće da se bori s Rusijom - izjavio je Riter.

Prema rečima analitičara, Vladimir Putin je upozorio SAD da će, kao odgovor na pružanje oružja protivnicima Rusije, Moskva početi da snabdeva oružjem protivnike Vašingtona. Riter smatra da je takav potez logičan ishod američkih postupaka.

- Severna Koreja je dobila sve. Ne možemo je vojno napasti. Ne možemo je ekonomski ugušiti. Upravo smo postigli to da joj nije stalo do onoga što mi mislimo. Jedina zemlja koja je sada važna za Severnu Koreju je Rusija, i one imaju odlične odnose. Više im niko drugi nije potreban - zaključio je Riter.

Tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Severnoj Koreji 18. i 19. juna, Moskva i Pjongjang su sklopili Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu. Ovaj sporazum predviđa da u slučaju "neposredne pretnje" oružane agresije protiv jedne od zemalja, druga strana odmah koristi bilateralne kanale komunikacije za koordinaciju pozicija i dogovor o mogućim "praktičnim merama" uzajamne pomoći za otklanjanje pretnje.

Pored toga, ako jedna od strana bude napadnuta od strane neke države ili više država i "time bude dovedena u ratno stanje", druga strana će "neodložno pružiti vojnu i drugu pomoć svim raspoloživim sredstvima" u skladu sa članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija i "prema zakonodavstvu Rusije i Severne Koreje".