25.06.2024.

13:40

Foto: Reuters/X printscreen

Planeta

(VIDEO) Šok za američku flotu! Ovaj snimak im ledi krv u žilama! Huti videli šta Ukrajina radi, pa rešili da udare na isti način!

Na snimku se može videti više Tufan-1 dronova na izložbi, pružajući dobar pogled na relativno elegantnu konstrukciju, kao i na druge veće tipove USV-a.

Mali bespilotni čamac ima trup u obliku slova V koji seče talase, sličan nekim dronovima koje Ukrajina koristi u Crnom moru i pomoću kojih je potopila značajan broj ruskih brodova. 

Iako je Tufan-1 već ranije predstavljen, novost u ovom videu je snimak jednog od ovih brodova u scenariju sa bojevim gađanjem.

Ukupna veličina Tufan-1 ukazuje na to da je znatno manji od mnogih drugih pomorskih dronova Huta, što ga čini bržim, agilnijim i težim za obaranje. Veličina eksplozije pokazuje veoma moćnu bojevu glavu. Prema natpisu u videu, bojeva glava teži 150 kilograma, a čamac ima maksimalnu brzinu od 35 čvorova. Nije navedeno koliko daleko može da se kreće, iako tekst sugeriše da je Tufan-1, koji pokreće komercijalni vanbrodski motor, optimizovan za "bliske pomorske ciljeve, fiksne i pokretne."

Kao odgovor na ove i slične pretnje, SAD i njihovi saveznici su krenuli u ofanzivu kako bi uništili dronove Huta, kao i rakete i bespilotne letelice, pre i nakon lansiranja. Uprkos ovoj kampanji, čini se da nema prekida u napadima, uključujući upotrebu pomorskih dronova.

Pojava Tufan-1 u ovom dramatičnom novom videu može signalizirati da se Huti spremaju da upotrebe ovaj dron u svojoj kampanji protiv brodova u Crvenom moru, ako to već nisu učinili.

Bez obzira na sve, pretnja koju predstavljaju pomorski dronovi Huta će nastaviti da predstavlja sve veći rizik za sve brodove koji plove kroz ovo izuzetno važno područje, uključujući i američke razarače i nosače aviona.