25.06.2024.

12:45

Foto: Reuters

Planeta

EU pokušava da se zaštiti od Orbana! Mađarska preuzima rotirajuće predsedavanje 1. jula - to znači samo jedno!

Mađarski premijer je poslednjih meseci blokirao ili odložio rekordan broj odluka EU koja zahtevaju jednoglasnost, delom kako bi naterao EU da odblokira fondove koji su zamrznuti zbog zabrinutosti Brisela za vladavinu prava u zemlji.

Kao odgovor na to, odlazeće belgijsko predsedništvo Saveta EU, koje predsedava sastancima ministara i postavlja njihov politički dnevni red, ponudilo je nekoliko opcija da se oteža Budimpešti da iskoristi svoje pravo na veto, navodi se u dokumentu u koji je "Fajnenšel tajms" imao uvid.

To uključuje odredbe sporazuma EU koje dozvoljavaju da se neke odluke donose kvalifikovanom većinom umesto jednoglasno, kao i da se zahteva više objašnjenja od zemalja kada koriste svoj veto.

Belgijski dokument, o kojem bi danas trebalo da raspravljaju ministri za pitanja EU, predstavlja najnoviji pokušaj da se postavi "zaštitna ograda" od Orbana i njegove višegodišnje kampanje da ublaži sankcije EU Rusiji i suprotstavi se finansijskoj i vojnoj podršci bloka Ukrajini.

Četvoro visokih diplomata EU kažu da je "opstrukcionizam" mađarskog evroskeptika dostigao nivoe bez presedana poslednjih meseci. Mađarska trenutno blokira sedam odluka koje se odnose na Ukrajinu u vrednosti od 6,6 milijardi evra.

Zbog toga neke članice bloka traže oštriji pristup Budimpešti, uključujući i takozvanu "nuklearnu opciju" - oduzimanje Mađarskoj prava glasa. Ta odluka bi, međutim, zahtevala konsenzus, a pojedine zemlje - uključujući Slovačku - imaju rezerve u pogledu korišćenja takvog alata.