25.06.2024.

13:08

Foto: Reuters

Planeta

Udarno! Izdat nalog za hapšenje Šojgua i Gerasimova!

"Dana 24. juna, predkrivično veće II Međunarodnog krivičnog suda izdalo je naloge za hapšenje dvojice lica, Sergeja Kužugjetoviča Šojgua i Valerija Vasiljeviča Gerasimova, u kontekstu situacije u Ukrajini za navodne međunarodne zločine počinjene od najmanje 10. oktobra 2022. do najmanje 9. maja 2023.", stoji u saopštenju.

Jurisdikciju MKS ne priznaju zemlje u kojima živi više od polovine svetske populacije. Među njima su Rusija, Azerbejdžan, Belorusija, Egipat, Indija, Indonezija, Iran, Kazahstan, Kina, Saudijska Arabija, SAD i Turska.

U martu 2023. godine, predkrivično veće MKS, čiju jurisdikciju Rusija ne priznaje, izdalo je nalog za hapšenje predsednika Rusije, Vladimira Putina, i dečijeg ombudsmana Marije Lvove-Belove zbog "nezakonitog odvođenja dece" iz Ukrajine.

Portparol ruskog lidera, Dmitrij Peskov, izjavio je da je pitanje hapšenja predsednika Rusije od strane MKS neprihvatljivo, da Moskva ne priznaje njegovu jurisdikciju, te da su sve odluke suda ništavne sa pravne tačke gledišta.