25.06.2024.

20:50

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Sve koji odbijaju da rade odmah vratiti u Ukrajinu! Nemačka sprema ultimatum pobeglima od ruske vojske i rata!

Predsednik poslaničke grupe CSU u Bundestagu Aleksandar Dobrint istakao je za "Bild" kako je vreme da se posle više od dve godine nakon početka rata primeni princip: Ili se zaposli u Nemačkoj ili se vrati u bezbedna područja zapadne Ukrajine.

- Mora postojati ponuda posla i ovo mora biti deo napora integracije - jasan je on.

Prema podacima Evrostata, u Nemačkoj je od marta 2024. boravilo oko 1,3 miliona ukrajinskih izbeglica, a veruje se da su najmanje 250.000 bili muškarci od 18 do 60 godina. Za razliku od izbeglica iz drugih zemalja, Ukrajinci u Nemačkoj imaju pravo na "građansku beneficiju" od 563 evra (610 dolara) mesečno - nivo podrške koji je znatno veći nego u drugim zemljama članicama EU.

"Dojče vele" je ranije ove godine izvestio da stopa zaposlenosti među ukrajinskim izbeglicama u Nemačkoj iznosi samo 20 odsto i da je među najnižim u poređenju sa drugim zemljama domaćinima.

Nekoliko regionalnih ministara unutrašnjih poslova nedavno je pozvalo saveznu vladu da ukine ono što opisuju kao velikodušnu finansijsku pomoć ukrajinskim izbeglicama - tvrdeći da povlastice Kijevu otežavaju regrutovanje novih vojnika za sukob sa Rusijom.

Kijev je pokušao da vrati begunce u zemlju tako što im je uskraćivao konzularne usluge u inostranstvu i mogućnost da ažuriraju svoje lične dokumente van Ukrajine