25.06.2024.

23:45

Foto: pixabay.com

Planeta

Zabranili rentiranje stanova! Barselona uvela drakonske mere protiv turista, njihov teror je neizdrživ!

Gradonačelnik Haime Kolboni navodi da će Barselona do novembra 2028. poništiti dozvole za 10.101 stan koji je trenutno licenciran za kratkoročni zakup.

- Ovo je najveći problem Barselone i na njemu radimo svim snagama - rekao je Kolboni.

Neodrživo

Kratkoročno iznajmljivanje nekretnina u Barseloni, najposećenijem gradu u Španiji, prouzrokovalo je da mnogi građani nemaju dovoljno sredstava da priušte kirije, koje su u poslednjih 10 godina porasle za 68 odsto, a cene nekretnina čak za 38 odsto.

- Ovo je postalo pokretač nejednakosti, posebno za mlade, koji ne mogu platiti stan. Tih 10.000 stanova koristiće građani ili će završiti na tržištu za izdavanje ili za prodaju - rekao je gradonačelnik.

Odluka će, smatraju s druge strane turistički radnici, koristiti hotelima. Oni podsećaju da je stranka krajnje levice koja je vladala Barselonom od 2015. do 2023. zabranila otvaranje novih hotela u najpopularnijim delovima grada.

Odluku gradonačelnika Barselone podržala je i ministarka stanovanja u Vladi Španije Izabel Rodrigez.

- Neophodno je da uradite sve što je potrebno da se garantuje pristupačno stanovanje - navela je ona.

Podsetimo, u poslednjih deset godina lokalne vlasti su, kako bi pokušale da umanje ovaj problem, uvele ograničenja za kratkoročno iznajmljivanje stanova na Kanarskim ostrvima, ali i u Lisabonu i Berlinu.

Loša odluka

Turističko udruženje za iznajmljivanje stanova u Barseloni APARTUR poručuje da gradonačelnik Kolboni pravi ozbiljnu grešku.

- To će dovesti do siromaštva i nezaposlenosti. Zabrana neće ništa rešiti, samo će doprineti povećanju nelegalnog iznajmljivanja stanova - navode iz APARTUR-a.

Lokalne vlasti najavljuju stroge inspekcije kada zabrana stupi na snagu, kao i da će svi koji se ogluše o ovu uredbu biti sankcionisani.

- Naprosto, neće im se isplatiti da stanove iznajmljuju "na crno", neće moći da se sakriju inspektorima, a kazne će biti drakonske - ističu oni.

S druge strane, Erbnb, platforma za iznajmljivanje stanova, kao ni lokalno udruženje hotelijera za sada nisu komentarisali odluku gradonačelnika Kolbonija.

Poslednjih godina u Barseloni nije dozvoljena ni registracija novih turističkih apartmana. Lokalna vlast je od 2016. godine naložila zatvaranje 9.700 nelegalnih turističkih apartmana, a gotovo 3.500 stanova ponovo koriste građani za stanovanje.

Informer

 

Meštani Majorke, takođe, krive turiste za povećanje cena nekretnina za čak 250 odsto u proteklih deset godina, dok su plate na tom ostrvu, koje stagniraju, među najnižima u Španiji. Oni upozoravaju da su resursi ostrva preopterećeni zbog potražnje turističkih objekata. Na ostrvu postoji manjak pijaće vode, vozovi su ukinuti sedamdesetih, a autobusa gotovo da i nema jer su sektor prevoza preuzele taksi kompanije.
Koliko je sve postalo kritično, pokazuje i situacija u uvali Kalo des Moro, koja je postala "in destinacija" zahvaljujući Instagramu. Svakog dana tamo dolazi 4.000 posetilaca i 1.200 automobila, neki od njih samo da bi napravili snimak za društvene mreže. Španski aktivisti kažu da tako masovni turizam u Kalo des Moru dovodi do nestanka šest tona peska iz uvale svaka tri meseca, a za posetiocima ostane čak 70 kilograma peškira, papuča, stolica i ostalih stvari za plažu.