25.06.2024.

21:45

Foto: Shutterstock

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Nad skladištem su se satima vili oblaci crnog dima. Unutar njega se razleglo nekoliko uzastopnih naknadnih eksplozija. Do ovog udara bi verovatno došlo i da nije bilo ukrajinskog raketnog naleta na Sevastopolj (sa pet američkih raketa ATACMS).

Moskovski vojni analitičari tvrde da će za koji dan početi „glavne bitke (ruske) letnje vojne kampanje u Ukrajini. Naglašavaju da će te bitke umnogome pokazati koliko brzo Rusija može slomiti otpor kijevskog režima.

Takođe ukazuju da je i protivnik svestan da najvažnije borbe upravo počinju i da zato pokušava da realizuje svoju kontraigru. Oni procenjuju da će ukrajinski glavnokomandujući, Aleksandar Sirski, pokušati svoj glavni kontraudar na harkovskom frontu, gde je već nagomilao preko 40.000 vojnika.

Rusi će, po svemu sudeći, nadirati prema Kupjansku (oživeo je ceo front od Sinjkovke do Steljmahovke), nastaviti široko opkoljavanje Severska (upravo su potpuno slobodili Razdolovku), pojačati operacije sa strane Očeretina i Novoaleksandrovke (već atakuju Vozdviženku), udarati na Toreck sa tri strane i pojačati ofanzivne operacije koje su u toku - prema Progresu (i Pokrovsku), Kurahovu, Karlovki i Ugljedaru.

Moguće je da će u narednim danima iznuditi i kapitulaciju ukrajinskog garnizona u Krasnogorovki.  Po procenama već kroz dve nedelje biće jasnije ne samo ko je generalno uspešniji i ko će na kraju pobediti (nema sumnje da će to biti Rusi), nego i - kojom brzinom će kijevski režim izgubiti kontrolu nad celim Donbasom, odnosno - kada će glavnina njegovih snaga morati da beži na zapadnu obalu Dnjepra...