Autor: Informer.rs

25.06.2024.

18:38

Foto: Pngwing, EPA

Planeta

Došli Rusi! Zapadni mediji ćute dok Moskva stvara novi blok u Africi!

Kako je saopšteno iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova, ministri su razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa i aktivnostima zajedničke međuvladine komisije, koja bi trebalo da se sastane u septembru.

- Strane su istakle značaj sastanka zajedničke rusko-kongoanske međuvladine komisije za ekonomsku, naučnu, tehničku i trgovinsku saradnju - saopštilo je ministarstvo.

Tokom sastanka, razgovarano je io proširenju uzajamno korisnih ekonomskih partnerstava, realizaciji zajedničkih projekata u energetici, razvoju infrastrukturnih objekata i istraživanju mineralnih rezervi u Republici Kongo.

Informer

 

Sergej Lavrov je 4. juna posetio Brazavil u okviru turneje po Africi, dok Moskva nastoji da ojača odnose sa zemljama na kontinentu.

Svoje putovanje u Gvineju započeo je 3. juna, pre nego što se preselio u Republiku Kongo, Burkinu Faso i konačno Čad 5. juna.

U međuvremenu, očekuje se da će predsednik Republike Kongo Denis Sasou Ngueso doputovati u Moskvu u posetu u utorak.

- Putovanje predsednika trajaće od 25. do 29. juna“, saopštila je ambasada Konga u Moskvi za TASS. Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće u četvrtak sa liderom Republike Kongo - rekao je Putinov spoljnopolitički pomoćnik Jurij Ušakov.