25.06.2024.

22:10

Foto: Reuters

Planeta

Majka Ramzana Kadirova na novoj listi sankcija EU! Brisel je tereti da prevaspitava ukrajinsku decu u Ruse!

Aimani Kadirova, 70-godišnja majka čečenskog vojnog vođe Ramzana Kadirova, nalazi se među 70 pojedinaca i 47 kompanija koje Brisel tereti da su pomogle u invaziji Rusije na Ukrajinu. 

Osobe pod sankcijama suočavaju se sa zamrzavanjem imovine, zabranom putovanja i tranzita kroz EU, kao i zabranom poslovanja u bloku.

Aimani Kadirova je predsednik Fondacije Kadirov, koja vodi programe prevaspitanja za ukrajinsku decu i adolescente koji su prebačeni iz Ukrajine u Rusiju. Brisel tvrdi da Fondacija tera ukrajinsku decu na vojnu obuku u pokušaju da ih otuđi od domovine i rođaka.

Pored toga, Fondacija Kadirov daje finansijske podsticaje porodicama čečenskih boraca koji su uključeni u rat u Ukrajini na ruskoj strani, kako bi privukli nove dobrovoljce i održali motivaciju već prisutnih boraca, navodi se u odluci Saveta EU. 

Kadirov, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, ranije je emotivno reagovao kada je njegova majka stavljenja na listu osoba pod sankcijama. Tako je prošle godine, nakon što su SAD uvele finansijske sankcije i zabranu putovanja Kadirovu, čečenski lider je snimio video u kojem oštro kritikuje mere i zahteva da se one ukinu.