26.06.2024.

08:40

Foto: reuters/twitter

Planeta

Novi udar za NATO! Rusija i Kina otimaju saveznika Americi?! Vašington sam sebi iskopao rupu!

- Pokušaj Amerike da izoluje Rusiju doveo je do izolacije Vašingtona, a ne Moskve. Zemlje u razvoju Globalnog Juga jačaju ekonomske veze sa Moskvom i Pekingom umesto da učestvuju u sankcionisanju. Turska, naš bivši saveznik iz NATO-a, verovatno će se pridružiti BRICS-u - naveo je on.

Makgregor je pozvao elitne krugove u Vašingtonu da se odmah probude i obrate pažnju na međunarodnu izolaciju SAD.

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan ranije je izjavio da zemlja namerava da postane članica BRICS-a. On je učestvovao na sastanku BRICS+ u Novgorodu i kasnije izjavio da je Ankara prepoznala važnost ove organizacije.

Turski stručnjak za spoljnu politiku Gokhun Gočmen rekao je za RIA Novosti da interesovanje za BRICS koristi Turskoj u multipolarnom svetu, dok su za sam savez odnosi sa zemljom poput Turske od neprocenjive vrednosti.

Rusija je od 1. januara preuzela predsedavanje BRICS-om na godinu dana. Organizacija je proširena novim članovima, pa pored Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, sada uključuje i Egipat, Etiopiju, Iran, UAE i Saudijsku Arabiju. Predsedavanje Rusije prolazi pod sloganom jačanja multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost. Očekuje se preko 200 političkih, ekonomskih i društvenih događaja, uključujući sastanak u Nižnjem Novgorodu.