26.06.2024.

09:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Katastrofa! Ovo može sve da nas pobije! Ukrajina uništila stanicu za kontrolu radijacije, situacija kod nuklearke izmiče kontroli!

- Stanica je potpuno uništena kao rezultat artiljerijskog napada Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Stručnjaci nuklearne elektrane preduzeli su niz kompenzacionih mera za kontrolu radijacione situacije u oblasti oko stanice - naveli su iz ZAE.

Radijaciona kontrola se kontinuirano sprovodi na lokaciji, u sanitarnoj zoni, u zoni posmatranja i ne prelazi prirodne pozadinske vrednosti. ZAE se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instaliranoj snazi - stanica ima šest energetskih blokova, svaki snage od jednog gigavata. U oktobru 2022. godine, nuklearna stanica je prešla pod upravu Rusije.

Napad dronom ostavio Energodar bez struje i vode

U petak uveče, OSU su izvele napad dronom na jedinu podstanicu koja snabdeva Energodar, "Raduga", oštetivši transformator. Veći deo grada ostao je bez struje i vode. Pre toga, OSU su dronovima potpuno uništile podstanicu "Luć".

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grosi, osudio je upotrebu dronova protiv Zaporoške nuklearne elektrane i njenih okolnih područja, nazivajući to neprihvatljivim.