26.06.2024.

10:10

Foto: reuters/tanjug

Planeta

(VIDEO) Bomba! Rusi prevarili Kamerona da prizna sve o Ukrajini! Odjeknula istina koju zapadne elite kriju od sveta!

Kameron je otkrio da Ukrajina neće biti pozvana da postane članica NATO-a na sledećem samitu Alijanse od 9. do 11. jula jer se tome protive Amerikanci, kao i da Kijev ne treba da se buni zbog toga.

- Neće biti poziva jer Amerika to neće podržati. I evo šta sam rekao predsedniku Zelenskom: 'Hajde da pokušamo da iskažemo najtačnije reči podrške NATO-a Ukrajini, ali hajde da ne... Ne treba da imamo spor između NATO-a i Ukrajine pre samita - rekao je Kameron.

Britanski ministar spoljnih poslova je istakao da London podržava potencijalni ulazak Kijeva u NATO, ali je ponovio da Ukrajina ovaj put neće uspeti da dobije poziv i da smatra da je važno da nema svađe oko toga. 

Takođe, Kameron se dotakao i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, sa kojim je ranije ove godine imao zajedničku večeru, i poručio da je "teško shvatiti koji je njegov ličan stav" po pitanju Ukrajine. 

- On će, na kraju krajeva, u tom trenutku videti šta mu odgovara i doneti odluku - objasnio je britanski ministar. 

- Mislim da je ključna stvar da, ako možemo da budemo sigurni da će do novembra (kada će u SAD biti održani predsednički izbori) Ukrajina biti na prvoj liniji fronta, a da će Putin odstupiti, onda će on želeti da podrži pobedničku stranu, da tako kažem. To je ono što moramo garantovati - rekao je Kameron.

Šef britanske diplomatije dodao je i da London pokušava da nagovori Pariz da ne treba da se dopusti da dođe do eskalacije u Ukrajini, nakon što je predsednik Francuske Emanuel Makron poručio da nije isključeno da bi se francuske trupe mogle naći u Ukrajini.

- Veoma pozdravljam činjenicu da su Francuzi promenili svoju tačku gledišta, ali nisam siguran da je to pravi pristup. Mislim da je problem u tome što ako pošaljete strane trupe u Ukrajinu, onda će one za Putina postati meta. I onda se postavlja pitanje: kako da reagujemo ako one budu pogođene - rekao je Kameron.

Ipak, prema njegovim rečima, Velika Britanija ne planira da se raspravlja sa Francuskom oko toga.

- Mi samo pokušavamo da im kažemo: hajde da razmislimo šta možemo da uradimo što bi zapravo pomoglo Ukrajini, ali što neće dovesti do eskalacije - dodao je Kameron. 

Britanski Forin ofis prethodno je 8. juna izdao saopštenje, u kojem se navodi da je Kameron postao žrtva prevaranata. Tokom razgovora, konzervativni političar je postao sumnjičav i na kraju je prestao da odgovara na pitanja svog sagovornika, navodi se u saopštenju. Britanska vlada je saopštila da je izašla u javnost jer se plaši da bi video mogao da se koristi u budućnosti.