Autor: Informer.rs

26.06.2024.

12:23

Foto: EPA

Planeta

Oglasio se novi šef NATO! Njegove reči o Putinu bude jezu, sada je poslao poruku celom svetu!

Rute je naveo da je Alijansa bila, ostala i da će biti kamen temeljac kolektivne bezbednosti i da je vođenje ove organizacije predstavlja odgovornost koju ne shvata olako.

On je zahvalio svim članicama NATO na poverenju koje su mu ukazale.

- Radujem se preuzimanju funkcije sa velikom energijom u oktobru, kao naslednik Jensa Stoltenberga, koji je izuzetno vodio Alijansu u poslednjih 10 godina i kome sam se uvek divio - naveo je Rute u objavi na mreži Iks.

Zemlje članice NATO-a danas su izabrale holandskog premijera Marka Rutea za generalnog sekretara te Alijanse.

Informer

 

Rute je žestoki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina i čvrsti saveznik Ukrajine. Bio je glavni pokretač slanja vojne pomoći Ukrajini i poznat je po svojim izjavama da je "poraz" Moskve od vitalnog značaja da se obezbedi mir u Evropi.

Ruteov odnos sa Putinom zategao se 2014. kada je iznad istočne Ukrajine oboren avion koji je poleteo sa amsterdamskog aerodroma Šiphol. Za obaranje aviona sa 298 putnika i članova posade optuženi su ruski militanti, a Rute je poručio Putinu da je "besan", podseća RT.

Od tog momenta, na Zapadu je stekao reputaciju evropskog lidera koji se ne plaši Vladimira Putina.

- Nemojte mentalno precenjivati Putina. Mnogo sam razgovarao sa čovekom. On nije jak čovek, nije jak momak - rekao je Rute u jednoj parlamentarnoj debati.

Kada je počela Specijalna vojna operacija, Rute je opisao ruskog lidera kao "hladnokrvnog, brutalnog i nemilosrdnog".

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je Rutea kao "pravog transatlantistu, snažnog lidera i graditelja konsenzusa".

- Želim mu puno uspeha dok nastavljamo da jačamo NATO.

Znam da ostavljam NATO u dobrim rukama“, rekao je on. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će Ruteovo "vođstvo i iskustvo biti od ključnog značaja za Alijansu u ovim izazovnim vremenima".