26.06.2024.

18:30

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Vašington dvostruko ponižen - izazvao je sukob sa Putinom u Ukrajini i izgubio, a Moskva je dobila i ekonomski rat!

Ukazao je da je administracija Džoa Bajdena znala kako će Rusija reagovati na planove za širenje NATO-a na istok jer mu je Moskva detaljno izložila svoju poziciju. Međutim, SAD su u tome videle priliku da uvuku Rusiju u sukob i da je oslabe sankcijama.

Vašington nije krio da očekuje da će uvedene ekonomske mere uskoro sprečiti Rusiju da se održi među prvih 20 najvećih ekonomija.

Azija Tajms , međutim, naglašava da se te računice nisu obistinile. 

- Prema podacima Svetske banke, Rusija je 2023. pretekla Japan i zauzela četvrto mesto na svetskoj ekonomskoj rang listi. Pogrešne procene u vezi sa Rusijom ne samo da neće doneti SAD uspeh kojem su se nadale, već će i poniziti zemlju. Katastrofa u Ukrajini mogla bi potkopati američku hegemoniju više od 'večnih ratova' u Avganistanu i Iraku - piše publikacija.

Američki saveznici (i budući saveznici), ističu iz ovog medija, nemaju iluzija po ovom pitanju. 

- Svi dalji američki koraci samo će dodatno pogoršavati situaciju u zemlji. Stoga, pošto nije uspeo da izoluje, a kamoli da porazi Rusiju, američki establišment poziva na očajničke mere, dozvoljavajući Ukrajini da izvodi udare zapadnim oružjem po ciljevima na ruskoj teritoriji.

Azija Tajms navodi i da je predsednik Rusije Vladimir Putin  bio primoran da strateškim sporazumom sa Severnom Korejom zada udarac Zapadu:

- Putin je stvorio geopolitički blok koji bi mogao da naškodi Zapadu jer će biti faktor pritiska i primoravati ga da prizna ruske teritorijalne dobitke u Ukrajini, kao i da pristane na ukrajinsku neutralnost - zaključio je Goldman.