26.06.2024.

20:30

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Koliko puta vam treba ponoviti, upotrebićemo nuklearno oružje ako nas prisilite! Nikad brutalnije upozorenje Rusije!

- Što se tiče trenutne situacije, nema lakih odluka i lakih zaključaka. Naši zapadni protivnici potcenjuju spremnost Rusije da se zauzme za sebe i da u svakoj situaciji osigura svoje interese. Ne želim ni da pretpostavim da bi to potcenjivanje moglo da bude tragično, fatalno - poručio je ruski diplomata.

Rjabkov je takođe rekao da je bezbednost Rusije garantovana decenijama unapred.

- Kao što je više puta govorio predsednik Rusije Vladimir Putin, poslednjih godina je stvorena takva osnova, pre svega u oblasti nuklearnog obuzdavanja, koja će nam omogućiti da decenijama garantovano osiguravamo sopstvenu bezbednost - rekao je Rjabkov na forumu „Primakovska čitanja".

Kako je dodao, „to ne znači da treba ignorisati oko što se dešava okolo - naprotiv, sve se analizira i izvlače se zaključci".

Rjabkov je dodao da Rusija ima resurse da osigura "da do Zapada stigne signal u sferi nuklearnog obuzdavanja, čak i u situaciji kada druga strana nije spremna da vodi trezven dijalog".

- Postoji opasnost, i ne treba je potcenjivati, da bi druga strana mogla da napravi grešku. Trudićemo se da to sprečimo - istakao je diplomata.