Autor: Informer.rs

26.06.2024.

18:19

Foto: Shutterstock

Planeta

Severna Koreja lansirala rakete! Amerikanci se ne usuđuju da reaguju nakon sporazuma Putina i Kima!

Južnokorejska vojska je otkrila lansiranje, ali nema više detalja o tome, prenela je novinska agencija.

Jonhap je kasnije izvestio, pozivajući se na vojsku Južne Koreje, da izgleda da lansiranje neidentifikovane balističke rakete Pjongjanga nije uspelo.

Japanski emiter NHK javio je, pozivajući se na izvor iz vlade, da se čini da je projektil Severa pao izvan ekskluzivne ekonomske zone Japana.

Južnokorejski združeni štabovi potvrdili su u sredu da izgleda da lansiranje Pjongjanga nije uspelo.

Jonhap je citirao vojni izvor koji je rekao da se čini da je Pjongjang probno ispalio hipersoničnu raketu, ali se veruje da je test propao pošto je raketa letela oko 250 kilometara.

Ruski zvaničnici su više puta naglašavali da SAD i njeni saveznici snose odgovornost za pogoršanje situacije na Korejskom poluostrvu, dok Pjongjang nema drugog izbora osim da pojača svoje vojne sposobnosti kako bi odvratio protivnike.

Informer

 

Podsećamo da su japanski radari zabeležili severnokorejski projektil pre nekoliko nedelja koji je eksplodirao ne dugo nakon lansiranja, kao i severnokorejske brodove koji su se došli veoma blizu japanskim teritorijalnim vodama.

Zvanični Seul apeluje na Vašington da reaguje na provokacije Pjongjanga, međutim nakon sklapanja sveobuhvatnog sporazuma sa Rusijom, SAD nemaju više isti entuzijazam kada je u pitanju Severna Koreja.