26.06.2024.

23:27

Foto: Printskrin video

Planeta

(VIDEO) Državni udar u Boliviji, vojska okružila vladinu palatu?! I Evo Morales se uključio u odbranu države!

Bivši predsednik Evo Morales, koji je i sam zbačen u puču 2019. godine, okrivio je generala Huana Hosea Zunigu za pokušaj puča i pozvao na generalni štrajk kako bi zaštitio vladu.

- Pozivamo na nacionalnu mobilizaciju za odbranu demokratije - poručio je Morales na društvenim mrežama, pozivajući na „neograničeni generalni štrajk i blokadu puteva".

Video snimci sa trga Muriljo u La Pazu prikazuju redove naoružanih ljudi u uniformama koji okružuju vladinu palatu i koriste oklopno vozilo da razvaljuju vrata. Neki od vojnika su nosili štitove za nerede sa natpisom „Vojna policija".

Predsednica Hondurasa Ksomara Kastro pozvala je Zajednicu latinoameričkih i karipskih država (CELAC) da „osudi fašizam koji napada demokratiju u Boliviji"  i zahteva puno poštovanje civilne vladavine i ustava.

"Vojska je još jednom izvršila zločinački državni udar. Izražavamo našu bezuslovnu podršku bratskom narodu Bolivije, predsedniku Arceu i Moralesu", napisala je Kastro.

Bolivijska opozicija je 2019. pokrenula masovne proteste tvrdeći da je reizbor Moralesa bio lažan. Tražio je azil u Meksiku kada su policija i vojska stali na stranu njegovih kritičara i postavili poslanicu Žanin Agnes za „privremenog predsednika".

Morales je tada za  RT rekao da je Organizacija američkih država (OAS) koju podržavaju SAD igrala ključnu ulogu u njegovom svrgavanju i sugerisao da je to motivisano pohlepom za ogromnim rezervama litijuma u Boliviji.

Njegov Pokret za socijalizam vratio se na vlast 2020. godine, izborom Arcea, i optužio Aneza za „genocid" i druge zločine.